Menu

Istraživali povezanost marihuane i prometnih nesreća pa otkrili nešto uznemirujuće

Istraživali povezanost marihuane i prometnih nesreća pa otkrili nešto uznemirujuće
Trenutno 30 saveznih država SAD-a ima legaliziranu marihuanu za medicinske svrhe, a Oklahoma je najnovija država koja se pridružila popisu. Devet država i okrug u Columbiji legalizirali su 'travu' za osobnu upotrebu.
S obzirom na veliku javnu potporu i druge države bi uskoro mogle učiniti isto. S valom legalizacije stručnjaci za sigurnost i zdravlje pokušavaju istražiti utjecaj koji bi ta legalizacija mogla imati na sigurnost na autocestama. Dosadašnji rezultati bili su nedosljedni, a u nekim slučajevima i kontradiktorni, piše NBC news.
Ovo je druga godina za redom da američki institut IIHS pronašao zabrinjavajući trend. Prije godinu dana pratili su države Colorado, Oregon i Washington, a ove godine na popis su dodali i Nevadu. David Harkey, predsjednik instituta, rekao je i kako su gledali podatke iz okolnih država kako bi kontrolirali čimbenike poput vremena i gospodarstva.
Studije su istraživale policijska izvješća i potraživanja osiguranja te su otkrili kako je broj nesreća porastao između 5.2 i 6 posto u državama gdje je legalizirana marihuana za osobnu upotrebu u odnosu na države gdje marihuana nije legalizirana. Harkey je kazao i kako su otkrili nešto uznemirujuće. Dok su vozači koji su konzumirali alkohol najčešće bili sami u automobilu ili s drugim odraslim osobama, čak 14 posto korisnika marihuane u automobilu je prevozilo djecu.
Rekao je kako to znači da upotreba marihuane nije ograničena na večernje sate ili drugo vrijeme kada je vjerojatnije da će odrasle osobe konzumirati alkohol. Tvrdi i da postoji 'korelacija' koja odražava činjenicu da su nesreće porasle nakon legaliziranja marihuane, no upozorava i da postoje ograničenja u tome što studija otkriva. Upozorava i da korelacija nije isto što i 'uzročnost' što znači da bi mogli postojati i neki drugi, nevidljivi, čimbenici. Problem kod marihuane je taj što psihoaktivni sastojak ostaje u tijelu tjednima, odnosno dugo nakon što prestane utjecati na osobu pa je teško utvrditi kada je netko vozio pod utjecajem marihuane.
Kod alkohola nije teško to utvrditi. Harkey upozorava kako će regulatori, policija i liječnici morati riješiti taj izazov i otkriti bolje načine utvrđivanja kada vozač upravlja automobilom pod utjecajem marihuane, piše NBC.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka