Menu

Završio najvrući lipanj ikad izmjeren na zemlji

Završio najvrući lipanj ikad izmjeren na zemlji

Prema pisanju Independenta, lipanj je bio natopliji mjesec ikad izmjeren na Zemlji. Znanstvenici tvrde da je europski prosjek za lipanj ove godine bio viši za čak dva stupnja nego inače. Klimatske promjene uzrokovane djelovanjem ljudi doprinijele su velikim vrućinama u cijeloj Europi. Mnoge države zabilježile su rekordno visoke temperature. Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dosegnule čak 45,9 stupnjeva Celzija.

U Španjolskoj je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o izvanrednim vremenskim uvjetima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uvjeti.

- Do kraja stoljeća će ove visoke temperature postati pravilo u zapadnoj Europi - kažu znanstvenici.

Kako piše HRT, idućih dana u unutrašnjosti bit će djelomice ili pretežno sunčano i danju malo manje vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka povremeno može biti pljuskova, osobito na zapadu, u noći na srijedu te ponovno u četvrtak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu idućih dana sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, uz tople noći, osobito na jugu. Na sjevernom dijelu u noći na srijedu te u četvrtak lokalno može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u srijedu na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura koja će u četvrtak oslabjeti.

Dakle, od utorka  na kopnu malo manje vruće. Na Jadranu do sredine tjedna bez veće promjene, a zatim će i ondje osvježiti.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka