Menu

Od 2022. na bocama piva obvezno istaknuti sve sastojke

Od 2022. na bocama piva obvezno istaknuti sve sastojke

Udruga Brewers of Europe potpisala je Memorandum o razumijevanju prema kojem će do 2022. godine na svim pivskim bocama i limenkama obvezno biti istaknuti sastojci piva i njegova energetska vrijednost.

Ovu akciju, dogovorenu u suradnji s Europskom komisijom, u lipnju ove godine prihvatila je Glavna skupština Brewers of Europe, a Memorandum o razumijevanju u četvrtak 5. rujna u Bruxellesu potpisalo je 37 potpisnika, uključujući 25 nacionalnih udruga pivara. Kao predstavnica hrvatskih pivara Memorandum je u ime Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisala Sandra Tankosić, viša stručna savjetnica i glavna nacionalna tajnica hrvatskih pivara u udruzi Brewers of Europe. Svrha je ovog memoranduma da kompanije preuzmu javnu odgovornost kad je riječ o isticanju sastojaka i energetskih vrijednosti na etiketama svojih proizvoda, dok trgovačka društva podržavaju te napore.

Memorandum je otvoren za tvrtke i udruge iz svih sektora alkoholnih pića, pod uvjetom da ga se potpisnici odgovorno pridržavaju. Ideja je ove akcije da potrošači uvijek imaju na uvid razumljive, prepoznatljive, usporedive i točne informacije na naljepnicama svih alkoholnih pića, navodi se u priopćenju o potpisivanju Memoranduma. Na europskoj razini i u potpunom skladu s Uredbom (EU) 1169/20111 Europskog parlamenta i Vijeća o informiranju potrošača o hrani, pivari su u posljednje četiri godine na svojim proizvodima dobrovoljno navodili sastojke i energetsku vrijednost. Kao što je to prikazano u izvješću o provedbi, u zemljama EU ostvarili su znatan napredak u boljem informiranju potrošača, pri čemu 60 posto piva već ima izraženu etiketu kalorijskih vrijednosti, a 80 posto njih nosi izražen popis sastojaka.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka