Menu

VIDEO/ ČETNICI ORGIJALI U VIŠEGRADU: Pripadnici Ravnogorskog pokreta pucali, divljali, pjevali četničke pjesme

VIDEO/ ČETNICI ORGIJALI U VIŠEGRADU: Pripadnici Ravnogorskog pokreta pucali, divljali, pjevali četničke pjesme

Uz zvuke gusala i automobilske sirene Badnje veče u Višegradu su obilježili pripadnici Ravnogorskog pokreta. Iz kolone vozila koja je prošla ulicama ovog grada čule su se pjesme o Turcima i poturicama, ali i jaki pucnji iz plinskog topa instaliranog na karoseriji kamiona, piše Dnevni avaz.

Članovi pokreta badnjak su naložili ispred crkve Svetog Nikole u Draževini kod Višegrada, u kompleksu gdje je nakon posljednjeg rata podignut spomenik četničkom zapovjedniku iz drugog svjetskog rata.

Reagirajući na novi defile ravnogoraca, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad, Bilal Memišević kaže da militaristička kultura i četničke pjesme nemaju nikakve veze s pravoslavnim praznicima, ali imaju sa ideologijom koja je odgovorna za genocid nad Bošnjacima u drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH.

– Na ovakvo obilježavanje pravoslavnog praznika potrebno je da se očituje SPC. Jesu li ovakve poruke u duhu pravoslavlja!? Pametnom je i išaret, odnosno večerašnja poruka iz Višegrada dovoljna. Potrebno je večeras iz Višegrada pitati međunarodne predstavnike je li ovo jasna poruka tko propagira nacionalističke ideje i poruke? Potrebno je pozvati sigurnosne agencije da budu na razini zadatka, jer unatoč genocidu određen broj Bošnjaka se vratio u Istočnu Bosnu i želi mir i sigurnost. Vrijeme je da država i međunarodna zajednica konačno shvate opasnost od četničke ideologije koja nagriza tkivo BiH – kazao je Memišević za sarajevski list.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka