Menu

Amerikanci pokazali testni let novog projektila koji može nositi čitav roj ubojitih dronova

Amerikanci pokazali testni let novog projektila koji može nositi čitav roj ubojitih dronova

Američki vojni proizvođač Dynetics nedavno je objavio video testiranja svog borbenog sustava X-61A u sklopu Pentagonova programa "Gremlini", koji je pak pokrenula agencija DARPA, zadužena za istraživanje naprednih vojnih projekata.

Dynetics je kompanija koja se bavi primijenjenom znanošću i IT-jem, a za američku vojsku napravili su sustav X-61A. Riječ je o velikoj raketi nalik krstarećoj, koju je u videosnimci objavljenoj na YouTubeu iz zraka ispustio vojni transportni zrakoplov C-130 Hercules.

Nakon ispuštanja u letu, X-61A sustav rasklapa svoja krila i pali raketni motor te kreće na autonomni let. Posebnost tog sustava jest što bi on u sebi, umjesto klasične bojne glave, trebao imati roj manjih ubojitih dronova. Međutim, u videu koji je objavljen nije prikazano puštanje roja dronova.

Zamisao DARPA-e je da mnoštvo takvih manjih dronova može biti lansirano s više zračnih platformi, od krstarećih projektila do bombardera, te da obavljaju čitav niz zadaća, od izvidnih do borbenih. Zamisao je i da protuzračnu obranu svladavaju samim svojim brojem, odnosno da ih je previše za učinkovitu obranu. 

Test sustava X-61A obavljen je još u studenom 2019. godine, no video je objavljen tek nedavno.

Dynetics nije jedina tvrtka koja radi na projektu Gremlina. Pod ugovorima su za isti program još i Composite Engineering, General Atomics Aeronautical Systems i korporacija Lockheed Martin.

Osim tog programa, i sam Pentagon radi na sličnoj tehnologiji, a testirao ju je još početkom 2016. godine. Tad je riječ bila o mikrodronovima Perdix koji su lansirani iz borbenih zrakoplova F/A-18 Super Hornet.

Izvor: RT

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka