Menu

Sve više Kineza koristi aplikacije koje ´spašavaju´ od koronavirusa

Sve više Kineza koristi aplikacije koje ´spašavaju´ od koronavirusa

Aplikacija za pametne telefone, koju je kineska vlada razvila u suradnji s jednom državnom tehnološkom tvrtkom, upozorava korisnike kad se nađu u riziku od neposrednog kontakta s opasnim koronavirusom, za kojeg se tvrdi da je do sada odnio više od 900 života.

Takozvani “detektor bliskog kontakta” dostupan je korisnicima u Kini i zahtjeva samo ime, broj telefona i broj osobnog dokumenta da bi se mogao instalirati na mobitel, javila je agencija Sinhua. Tada je aplikacija u stanju obavijestiti korisnike ako su bili u kontaktu s nekim tko je inficiran smrtonosnim virusom.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) i državna tvrtka China Electronics Technology Group Corporations (CETC) udružile su se kako bi dizajnirale aplikaciju koja spašava živote.

Nije, međutim, sasvim jasno kako aplikacija radi niti koliko je precizna. NHC je samo priopćila da se “bliski kontakt” odnosi na nekoga tko je, nezaštićen, dijelio istu kancelariju, učionicu ili kuću s nekim za koga je potvrđeno da je zaražen koronavirusom, ili da je s nekim takvim putovao istim letom ili vlakom.

Ovo, međutim, nije prvo ovakvo rješenje koje je nastalo od izbijanja epidemije.

Najveća kineska tvrtka koja se bavi cyber sigurnošću – Qihoo 360, također je razvila svoju aplikaciju koja korisnicima omogućuje da provjere jesu li putovali avionom ili vlakom s nekim tko je zaražen, prenosi RT.

Pretraživač Baidu je objavio ažuriranje za Baidu Map aplikaciju, koja locira potvrđene slučajeve zaraze i one za koje se sumnja da bi to mogli postati i one koji su u karanteni. Ove mape, također, u realnom vremenu objavljuju podatke o širenju koronavirusa, uključujući njegovo širenje i kontrolne točke širenja epidemije.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka