Menu

Egipat prešao prag od 100 milijuna stanovnika, vlast pokušava obuzdati visoki natalitet

Egipat prešao prag od 100 milijuna stanovnika, vlast pokušava obuzdati visoki natalitet

Egipat je u utorak prešao simboličan prag od 100 milijuna stanovnika, uz demografski rast koji predstavlja velik izazov za zemlju čije je stanovništvo, često mlado i siromašno, koncentrirano na malom dijelu teritorija koji ovisi o rijeci Nil.

 

Elektronički brojač na zgradi u kojoj se nalazi Egipatska statistička agencija (CAPMAS) u Kairu, gradu s 20 milijuna stanovnika, prešao je u utorak s osam na devet znamenki.

Najnastanjenija arapska zemlja Egipat zauzima treće mjesto po površini na kontinentu, iza Etiopije i Nigerije, te 14. mjesto u svijetu.

Stopa nataliteta u toj zemlji u posljednjih je 30 godina eksplodirala s prosječno 1,5 milijuna rođenja godišnje. Prije 30 godina, 1990. godine, Egipćana je bilo "samo" 57 milijuna, gotovo koliko i stanovnika Francuske u to doba.

Jedno dijete se rodi svakih 17,9 sekundi

U Egiptu se jedno dijete rađa prosječno svakih 17,9 sekundi, prema priopćenju CAPMAS-a. Dok vlasti pokušavaju djelovati, posljednjih godina pokrenute kampanje senzibilizacije javnosti, poput "Dvoje djece je dovoljno", ne daju rezultate.

Nakon devalvacije nacionalne valute gomilaju se gospodarske poteškoće. Inflacija je drastično smanjila kupovnu moć. Prema posljednjim podacima CAPMAS-a, gotovo svaki treći Egipćanin živi ispod praga siromaštva. Nadalje, kao u većini arapskih zemalja, i Egipat ima posebice mlado stanovništvo, s više od 60 posto građana mlađih od 30 godina.

Uz demografski rast, pogoršali su se socijalni problemi, objasnila je profesorica ekonomije na sveučilištu u Kairu Heba el Laithy. Previsoku stopu nataliteta predsjednik Abdel Fatah al Sisi proglasio je 2017. jednom od dvije glavne prijetnje za njegovu zemlju, uz terorizam.

U petak je na sastanku vlade premijer Mostafa Madbouly ponovno upozorio da je prenapučenost najveći izazov države koji zadire u državnu sigurnost.

Deset milijuna Egipćana živi u inozemstvu. Prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, Egipat će, ako se ne uspostavi učinkovita politika, 2030. imati 120 milijuna stanovnika.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka