Menu

Veleposlanici zemalja EU napisali što BiH mora učiniti kako bi dobila medicinsku opremu

Veleposlanici zemalja EU napisali što BiH mora učiniti kako bi dobila medicinsku opremu

Svi veleposlanici država članica Europske unije akreditiraniH u Bosni i Hercegovini, zapovjednik EUFOR-a i šef Izaslanstva EU u BiH/posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler napravili su zajednički osvrt u vezi s aktualnom situacijom u BiH i u Europi uzrokovanom pandemijom koronavirusa. Poslali su poruku za BiH

 

Njihovu zajedničku poruku bh. vlastima i građanima prenosimo u cijelosti:

Prošla su tri tjedna od kada je stvarnost pandemije koronavirusa zahvatila Bosnu i Hercegovinu. A čini se kao da je prošlo godinu dana!

Iako je Europska unija najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine i njen najveći donator, naš odnos se ne zasniva isključivo na obostranim ekonomskim pogodnostima, pa čak ni na geografiji ili kulturi, već na temeljnom principu solidarnosti koji je zbližio Europljane u godinama nakon Drugog svjetskog rata. U tom duhu danas surađujemo s građanima i vlastima u Bosni i Hercegovini.

Nikada nećemo odustati od ovog principa jer bez solidarnosti ne možemo uspjeti u svojim naporima da pobijedimo virus! Zemlje širom svijeta, uključujući i zemlje u Europi, uvele su mjere karantena i ograničenja putovanja kako bi spriječile širenje virusa. Međutim, to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja. Nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU.

On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU. BiH je također pozvana da, kao i susjedi sa zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavu hitne medicinske opreme, zajedno s državama članicama EU. Sada je potrebno brzo djelovati kako bi se proces nabava finalizirao.

Također, zajednički radimo na olakšavanju prijevoza robe preko granica, unutar regije i s EU. Nadamo se da će se sve zemlje regije pridružiti BiH iskazivanjem podrške inicijativi Transportne zajednice i Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za uspostavljanje 'zelenih koridora'. Koridori su zamišljeni s ciljem ubrzavanja protoka roba neophodnih za regiju, uključujući BiH. Još jedan 'mehanizam solidarnosti' jest Mehanizam Unije za civilnu zaštitu koji je upravo aktiviran kako bi osigurao nematerijalnu pomoć za BiH iz resursa država članica.

Svakodnevno smo u kontaktu s vlastima u BiH i aktivno koordiniramo s UN-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), međunarodnim financijskim agencijama i EUFOR-om.

Naš jedini cilj je što brže pružiti konkretnu pomoć izravno građanima Bosne i Hercegovine.

Zdravlje je na prvom mjestu!

Upravo nam je to bilo na umu u posljednja tri tjedna dok smo bili u trci s vremenom da pružimo pomoć u nabavi najneophodnije medicinske opreme za BiH. U tu svrhu, prošlog tjedna, veleposlanik Sattler je u ime Europske unije potpisao s UNDP-om prvi dio financijskog paketa pomoći, čija ukupna vrijednosti iznosi 7 milijuna eura. Isporuke su već u tijeku – podijeljeno je 7500 testova, a 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje će biti dostavljeno do kraja tjedna. Prvih 40 respiratora stiže u travnju, a ostatak u svibnju.

Bitno je sačuvati i radna mjesta!

Pored gorućih zdravstvenih pitanja, vrlo smo svjesni koliko je ova situacija teška za ekonomiju u BiH generalno, a posebno za mala poduzeća. Europska unija mobilizira preko 410 milijuna eura pomoći zapadnom Balkanu za odgovor na COVID-19. Financijska pomoć za BiH će iznositi do 80,5 milijuna eura za podršku u rješavanju posljedica koronavirusa u smislu hitnih medicinskih potreba i socioekonomskog oporavka

Osobna odgovornost: #OstaniKući

U međuvremenu, naša obitelj Europske unije u BiH pridružila se kampanji kojom se građani pozivaju da ostanu kod kuće kako bi zaštitili najugroženije i pomogli kod usporavanja brzine daljnjeg širenja virusa. U suštini se radi o usporavanju virusa kako bi se ovom društvu omogućila borba protiv virusa bez preopterećenja medicinskih radnika, te izbjegao kolaps javnog zdravstvenog sustava.

Dok podržavamo nužne aktivnosti vlasti u BiH u cilju rješavanja ove krize, od najveće je važnosti održati odgovarajuću ravnotežu između preventivnih mjera i poštivanja ljudskih i demokratskih prava svih građana. S tim u vezi, posebno je važno osigurati da se prava i potrebe ranjivih skupina u potpunosti poštuju i zadovoljavaju u svjetlu trenutne situacije.

Zajedno smo u ovome

Virus je teško pogodio nas u Europi, i to cijeloj Europi, i pobijedit ćemo ga zajedno. Pobijedit ćemo oslanjajući se na europske vrijednosti – vrijednosti suradnje, transparentnosti i solidarnosti. Također, i zdrav razum. Usred ove krize, kada je solidarnost potrebnija nego ikada, Europska unija ostaje jednako posvećena Bosni i Hercegovini.

Od sredine ožujka, naše osoblje, kao i mi, radimo od kuće. Pod kućom podrazumijevamo naš dom ovdje u Bosni i Hercegovini. Ova zemlja je i naš dom, a dom Bosne i Hercegovine je u Europi.

Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo pobijediti!

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka