Menu

Europska investicijska banka osigurala 5,2 milijardi eura zemljama izvan EU

Europska investicijska banka osigurala 5,2 milijardi eura zemljama izvan EU

Europska investicijska banka osigurat će zemljama izvan Europske unije 5,2 milijardi eura u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covid-19. Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je danas najavila Europska unija i njen “Tim Europa”, a koja su podržana garancijama iz budžeta EU.

Podrška će se pružiti žurno s ciljem očuvanja radnih mjesta i životnog standarda građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i socijalnim posljedicama pandemije, a bit će popraćena dodatnim dugoročnim financiranjem zdravstvenog i ekonomskog sektora prema potrebi.

“Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i imat će ozbiljne ekonomske posljedice. Posao će izgubiti, a s njima i sposobnost ljudi da zadovolje osnovne životne potrebe. U ekonomski ugroženim zemljama kriza će najviše pogoditi poduzetnike, ali će povećati i javni dug. Želimo pokazati našim partnerima izvan EU da je Europa uz njih kad im zatreba. Kao dio ‘Tima Europe’, EIB skupina će u narednim tjednima pružiti konkretnu podršku novim ulaganjima u zdravstvo i poslovanje u zemljama koje nisu članice EU. U suradnji s Europskom komisijom, državama članicama EU-a, kao i europskim i drugim multilateralnim financijskim institucijama, osigurat ćemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup financijama koje će im biti potrebne za prevladavanje učinaka pandemije”, rekao je Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, koji je zadužen za aktivnosti EIB skupine na zapadnom Balkanu rekao je: “Pandemija Covid-19 suočila je svijet s ekonomskim izazovima koji nisu viđeni u novijoj povijesti. Kao dio zajedničkog napora Europske unije i njenog ‘Tima Europe’ na pružanju konkretnog i efikasnog odgovora na ove izazove, EIB je pripremila paket žurnih mjera podrške za zemlje zapadnog Balkana, posebno lokalne MSP i zdravstveni sustav. Želimo učiniti sve što možemo kako bismo očuvali živote, radna mjesta i plaće građana zapadnog Balkana. Krizna potražnja zahtijeva europsko jedinstvo i solidarnost. Skupina EIB je ponosna što može pružiti konkretnu podršku za ublažavanje ekonomskih učinaka pandemije Covid-19 na zapadnom Balkanu.”

Odgovaranje potrebama u 100 zemalja

Kako bi se identificirali najučinkovitiji instrumenti podrške zdravstvu i poslovanju, EIB skupina pripremila je svoj paket mjera kroz kontakte s klijentima iz javnog i privatnog sektora u više od 100 zemalja izvan Europske unije, čime nastavlja svoju dugoročnu podršku održivom i uključivom razvoju europskog i svjetskog svijeta ekonomije.

Paket podrške zemljama zapadnog Balkana EIB skupine bit će dostupan ubrzano i prilagođen specifičnim potrebama različitih sektora ekonomije, kao i lokalnim izazovima koje predstavlja pandemija. Zemljama zapadnog Balkana bit će osigurana i tehnička podrška i stručnost za bržu pripremu investicijskih projekata.

Podrška novim ulaganjima u zdravstvo i ekonomiju

EIB skupina spremna je ubrzati izdavanje već odobrenih zajmova u vrijednosti od oko milijardu eura, pomažući zdravstvenom sektoru u zemljama koje nisu članice EU u rješavanju pandemije, a firmama omogućuje lakši pristup financiranju kako bi se riješili nedostatka gotovine i likvidnosti.

Podrška je pružena dugogodišnjim klijentima iz zdravstvenog sektora kako bi se poboljšao javni zdravstveni sustav u njihovim zemljama i bio u stanju zadržati glavni fokus svojih aktivnosti u borbi protiv pandemije. EIB skupina također će ubrzati izdavanje već odobrenih sredstava za financiranje zdravstvenih projekata, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Dio paketa podrške za zdravstveni sektor dolazi kroz jedinstveno tehničko iskustvo i financijsku stručnost koju je razvila EIB ulaganjem više od 30 milijardi eura u bolnice, zdravstvene usluge i medicinske inovacije širom Europe. Financiranje projekata u sektoru zdravstva dodatno će se ubrzati uskom suradnjom s ministarstvima zdravlja i drugim partnerima u sektoru.

EIB skupina će također olakšati pristup financiranju malih i srednjih poduzeća putem dogovorenih kreditnih linija od lokalnih banaka i financijskih institucija širom svijeta. Ove će mjere biti od najveće pomoći poduzećima u najteže pogođenim pandemijskim sektorima. Cilj ovih mjera je osnaživanje lokalnih banaka i financijskih institucija, uključujući mikrofinancijske institucije, čije će iskustvo biti ključno za uspješnu dugoročnu podršku održivom ekonomskom razvoju.

Paket pomoći privatnom sektoru EIB skupine bit će dostupan lokalnim i međunarodnim korporacijama, kao i malim i srednjim poduzećima, poljoprivrednicima i poduzetnicima.

Očekuje se da će i pandemija Covid-19 negativno utjecati na buduća ulaganja u javni sektor. Da bi ublažio ove posljedice, EIB će u suradnji sa svojim lokalnim partnerima raditi na uklanjanju prepreka za ulaganja u javni sektor, pružanju podrške zdravstvu, regionalnoj trgovini i teško pogođenim sektorima kao što su turizam i ugostiteljstvo.

Ubrzano financiranje će biti dostupno u zemljama u kojima EIB već posluje, što uključuje i sve zemlje Zapadnog Balkana. Očekuje se da će pakete pomoći biti dodatno osnažiti druge međunarodne i europske financijske institucije./

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka