Menu

Ivicu Todorića se tereti za štetu od skoro milijardu kuna, ljetovanja, safarije, nekretnine, oružja…

Ivicu Todorića se tereti za štetu od skoro milijardu kuna, ljetovanja, safarije, nekretnine, oružja…

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ivice Todorića i 14 njegovih najbližih suradnika zbog afere Agrokor u kojoj je ta tvrtka navodno oštećena za čak 1,2 milijarde kuna. Tereti ih se za niz kaznenih djela u gospodarskom poslovanju. Oglasio se potom i Ivica Todorić te poručio među ostalim da će optužnica “ostati povijesna sramota pravosuđu RH”.

Uz Ivicu Todorića i njegove sinove Ivana i Antu, istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Županijsko državno odvjetništvo objavio je na svojoj internetskoj stranici da je prvookrivljeniku pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna, nizozemskom trgovačkom društvu u iznosu 320.720.000,00 kuna, a da je trgovačko društva A. d.d. oštećeno ukupno iznosu od 1.244.328.584,00 kuna. U svom priopćenju ŽDO detaljno navodi za što se sve terete optuženici, pa spominje da se Todorića, odnosno prvookrivljenika tereti i da “je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja trgovačkog društva A. d.d. i ovisnih društava u ukupnom iznosu od 7.777.365,00 švicarskih franaka (protuvrijednost 53.889.362,00 kuna).”

Devčić: Optužnica od 459 strana, a spis predmeta oko 80.000

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je na sud stigla optužnica.

– Radi se o optužnici koja se očekivala duže vrijeme. Predmet je obiman i ima oko 80.000 stranica, a optužnica 459 stranica. Zakonska procedura je takva da se prvo mora odrediti sudac koji će raditi na takvom predmetu. Sudac je ujedno i predsjednik optužnog vijeća. Optužnica se mora dostaviti svim okrivljenicima i njihovim braniteljima, a oni imaju pravo odgovora u roku od 8 dana od primitka optužnice. Kad proteknu rokovi, onda se zakazuje sjednica optužnog vijeća, kazao je Devčić i dodao da je za “očekivati da će to potrajati koji mjesec s obzirom na 15 optuženika”.

Navodeći o kojim se kaznenim djelima radi, rekao je da je to kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznena djela krivotvorenja službene, odnosno poslovne isprave. Svaka pojedina točka optužnice ima i određenu štetu koja je nastapula na strani Agrokora, odnosno protupravnu imovinsku korist za koju se tereti Ivica Todorić, odnosno njegove tvrtke, dodao je. Napominje da se radi o višemilijunskim iznosima.

Istaknuo je da se predmeti dodjeljuju po određenom algoritmu – “ako je koji sudac trenutačno zadužen za određeni broj predmeta, sukladno tome se kompjutorski određuje sudac koji će dobiti određeni predmet u rad”.

Nobilo: Optužnica će pasti

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, ocijenio je da je optužnica ”prema rezultatima istrage neočekivana”, dok mu je ”kao poznavatelju pravne prakse u Hrvata ona sasvim očekivana”.

– Optužnica će pasti jer za šest godina, koliko optužnica obuhvaća izvršenje kaznenog djela, moja klijentica nije bila na radnom mjestu četiri godine. To govori da je optužica stvorena da ispuni svoju političku svrhu za preuzimanje Agrokora, kazao je i dodao “da su agencijski vještaci, koji su radili na ovom slučaju, istovoremeno bili plaćeni od prinudne uprave Agrokora i da optužno vijeće to vještačenje mora izdvojiti iz spisa kao nezakoniti dokaz”.

Istraga pokrenuta još u studenom 2017. godine

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Istraga u slučaju Agrokor je trebala biti dovršena do 20. svibnja 2019. godine, ali je rok dovršetka produžen zbog složenosti istrage te je dovršena 17. srpnja ove godine.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba. U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi./Hina/HMS/

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka