Menu

Julija Pastrana - Bizarna priča

Julija Pastrana - Bizarna priča

TIJELO Julije Pastrane, žene koju su zbog rijetkog poremećaja zbog kojeg joj je tijelo bilo prekriveno dlakom, prozvali najružnijom ženom na svijetu, nakon 153 godine vraćeno je u njenu domovinu - Meksiko.

Juliju su godinama eksploatirali u sklopu putujuće izložbe sve do njene smrti, a čak i nakon smrti njeno je tijelo izlagano diljem svijeta. Truplo je na kraju završilo u skladištu jednog instituta u Oslu.

Povratak u Meksiko

Nakon što je doznala lokaciju tijela, umjetnica Laura Anderson Barbata započela je kampanju povratka Julije u rodni Meksiko.

"Zaslužila da joj vrate dostojanstvo. Nadam se da ću na ovaj način promijeniti njenu poziciju. Želim da je napokon prestanemo doživljavati isključivo kao žrtvu već i kompletnu i kompleksnu osoba, kakva je i bila", rekla je Barbata za New York Times.

Barbata je okončala svoju desetogodišnju borbu, a Julia je pokopana u rodnom mjestu, Sinaloa de Layva.

Pastrana i Lent

Pastrana je rođena 1834. i od rođenja je patila od kongenitalne hipertrihoze zbog koje joj je cijelo tijelo bilo prekriveno gustim dlakama. Patila je i od gingivalne hiperplazije zbog koje su joj usne i desni bili zadebljani. Međutim, ni jedna od tih bolesti nije joj za života dijagnosticirana.

1854. otkupili su je kako bi je učinili dijelom izložbe, a za vrijeme boravka u New Yorku, udala se za Theodorea Lenta koji joj je postao menadžer. Povjesničari tvrde da je ona bila zaljubljena u Lenta, ali da ju je on oženio samo zato da na njoj zarađuje. To je viđeno i iz njegovog tretmana supruge s kojom je paradirao Europom i naplaćivao ljudima da vide, kako ju je on nazivao, "Ženu medvjeda".


Kritičari tog vremena nazivali su je "odbojnom i ekstremnom", a liječnici tvrdili da je rezultat parenja čovjeka s orangutanom. Međutim, neki su isticali i njene pozitivne strane pa su navodili da je voljela pjevati, slušati glazbu, plesati, ali i učiti strane jezike i pomagati sirotinji.

Bizarni potezi njenog supruga

1859. zatrudnjela je, a i njen je sin naslijedio hipertrihozu. Dijete je umro samo 35 sati nakon poroda, a Pastrana je umrla pet dana kasnije. Imala je samo 26 godina.

Ipak, to nije zaustavilo njenog supruga koji je i nakon njene smrti izlagao balzamirano truplo (zajedno s tijelom djeteta) u staklenom ormaru. Lent je kasnije oženio bradatu ženu iz Meksika, koju je, promocije radi, prozvao Pastraninom sestrom - Zenorom Pastrana.

Tijelo je kasnije završilo u Norveškoj gdje je stajalo do 1976. kada je netko provalio, ukrao tijelo i kasnije ga bacio u smeće. Nakon što ga je policija pronašla, tijelo je preneseno na institut forenzičke medicine u Oslu. 
Index.hr

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka