Menu

Građani u strahu od novih meteora: Vojska osigurava kratere, 1000 ozlijeđenih

Građani u strahu od novih meteora: Vojska osigurava kratere, 1000 ozlijeđenih

Postoji velika mogućnost da će još jedan meteorit ući u zemljinu atmosferu u sljedećih nekoliko sati, rekao je ruski astronom Sergej Smirnov iz observatorija Pulkovo. Drugo mišljenje dao je Dmitrij Badjukov iz ruske akademije znanosti koji je rekao da je ponavljanje sličnog incidenta u istoj regiji gotovo nemoguće.

Kiša meteora u Rusiji iznenadila je sve! Svjedoci su ispričali da su se kuće tresle, na prozorima su popucala stakla, a bile su prekinute i telefonske linije. Iako su se nakon neobičnih pojava odmah razvile razne teorije, pa i ona o NLO-ima, potvrđeno je da se radilo o meteoritima. Broj ozlijeđenih neprestano raste - popeo se na oko 1000, od kojih je 110 hospitalizirano, a dvoje je na intenzivnoj njezi, javlja RT.

Među ozlijeđenima je 159 djece, izvijestilo je ministarstvo za hitne slučajeve.

Oštećeno je oko 3000 zgrada, a područja na koja su pali meteoriti ogradili su vojnici odjeveni u zaštitna odjela, piše RT i dodaje kako je vojska, unatoč napisima da je meteor na komade raznijela ruska raketa, negirala bilo kakvu povezanost s padom meteorita.

Na internetu su navodno već na prodaji dijelovi meteorita.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu da procijeni štetu koju su nanijeli meteoriti te da žrtvama pruže svu potrebnu pomoć. Rekao je kako je astronomski aspekt od iznimnog značaja jer bi analiza palog meteorita mogla spriječiti buduće incidente i unaprijed upozoriti građane

Rusko ministarstvo za hitne slučajeve odbacilo je navode da se radi o eksploziji ili padu vojnog zrakoplova. 'Prema prvim informacijama bljeskanja iznad Urala uzrokovala je kiša meteora', naveli su na službenim stranicama.

Kiša meteora se vidjela iz nekoliko ruskih oblasti

Svjetlost se vidjela iz više ruskih oblasti, Čeljabinsku, Tjumenu i Sverdlovsku, republici Baškiriji i sjevernom Kazahstanu.

Meteor se zabio u zid tvornice

Kako javlja tabloid Lifenews, a prenosi RT, pronađen je najmanje jedan komad palog objekta i to u Čeljabinsku. Prema prvim izvješćima, meteorit se zabio u zid pokraj tvornice cinka nakon čega su pale mobilne i internetske veze.

Svjedoci opisuju eksploziju,  veliki broj ozlijeđenih

Prema izjavama svjedoka eksplozija je bila toliko glasna da se u isto vrijeme činila i kao potres i kao udar groma, a na nebu su bili veliki tragovi dima. Neki su, piše RT, vidjeli goruće objekte kako padaju s neba.

Evakuacija stanovništva

Ruska policija je na nogama, evakuiraju se stanovnici, a gradske vlasti poručuju građanima da pokupe djecu iz škole i, ako je moguće, ostanu kod kuće.

Vojska je ubrzo otkrila šest metara veliki krater, nastao uslijed pada meteorita. Jedan od meteorita težio je 10 tona prije nego je ušao u zemljinu atmosferu, potvrdila je Ruska akademija znanosti.

Prije nego je pao na Zemlju, meteor je eksplodirao devet puta, počevši na visini od 55 kilometara iznad tla.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka