Menu

Povećana koncentracija aflatoksina pronađena je u još četiri vrste mlijeka

POVEĆANA koncentracija aflatoksina pronađena je u još četiri vrste mlijeka

POVEĆANA koncentracija aflatoksina pronađena je u još četiri vrste mlijeka. Uzorci u kojima je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja pronašla aflatoksin uzeti su s polica trgovačkih lanaca.

Sanitarna akcija Ministarstva zdravlja provela je uzorkovanje mlijeka u maloprodajnim lancima Konzumu, Mercatoru i Lidlu. Rezultati analize ukupno 12 uzoraka mlijeka uzetih s polica trgovina pokazali su da kod 4 uzorka razina aflatoksina prelazi zakonski dopuštene granice.

Na analizu je uzeto mlijeko četiriju proizvođača iz Hrvatske, pet iz Bosne i Hercegovine i tri iz Europske unije. U četiri uzorka pronađena je povećana koncentracija aflatoksina.

Sporni sastojak pronađen je u Dukatovom trajnom mlijeku od 3,8% mliječne masti, zatim u Mercatorovom mlijeku od 2,8% mliječne masti koje je proizvedeno u Tuzli. Aflatoksin je pronađen i u Lidlovom trajnom mlijeku od 2,8% mliječne masti, također proizvedenom u BiH te u Meggle mlijeku od 2,8% mliječne masti u kojem je pronađena do sada najveća koncentracija aflatoksina od čak 0,3 mikrograma.

Sporna pakiranja povučena su s tržišta, a prema riječima pomoćnika ministra zdravlja Ive Afrića, kontrole će se provoditi i dalje.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka