Menu

Bebe im spavaju na minus 30, roditelji uvjereni: 'To je zdravo'

  • Napisao/la  24sata.hr/BBC
  • 1 komentar
Bebe im spavaju na minus 30, roditelji uvjereni: 'To je zdravo'

Svakodnevna rutina roditelja u Nordijskim zemljama mnoge će šokirati. Naime, svoju djecu ostavljaju da spavaju vani na vrlo niskim temperaturama jer je to, tvrde, jako zdravo. Ispred kafića i trgovina u Kopenhagenu, Stockholmu i drugim gradovima sjevera često se mogu vidjeti redovi dječjih kolica u kojima spavaju bebe.

Mislim da je to jako korisno za njih. Pogotovo zimi kada haraju bolesti. Djeca su od zraka zdravija - pojasnila je Lisa Mardon iz Stockholma, majka troje djece.

Njezina djeca spavaju vani od rođenja, a isto su radili njezini roditelji. U toplinu doma unijeli bi je tek kada bi se temperatura spustila oko minus 10 Celzijevih stupnjeva.

U današnje vrijeme i vrtići u Švedskoj djecu na spavanje stavljaju pod vedro nebo. U vrtiću Forskolan Orren, djeca popodne spavaju vani sve do treće  66009691 copenhagencafe304godine.

- Kada temperature padnu do minus 15 Celzijevih stupnjeva, pokrijemo ih dodatnim dekama. Ali nije uvijek ni stvar u temperaturi. Ima dana kada termometar pokazuje minus 15, a zbog vjetra je zapravo minus 20 stupnjeva. Tada spavanje vani skratimo. Važno je samo da su toplo odjeveni i da imaju dobru vreću za spavanje - rekla je odgojiteljica Brittmarie Carlzon.

Spavanje na zraku podupiru i roditelji vjerujući kako je svjež zrak zimi i ljeti za djecu puno korisniji od cjelodnevnog druženja u zatvorenom prostoru.  

Istraživačica Marjo Tourula dokazala je i da spavanje na vanjskom zraku traje duže i to do sat vremena.  Prema nekim istraživanjima, idealna temperatura za 'vanjsko spavanje' je minus 5 Celzijevih stupnjeva, a neki roditelji svoju djecu ostavljaju vani i na minus 30.

  • jašta

    onaj moj mali hoće da klima ugrije na +30 C a gledaj ovih...
    strašno

Komentirajte na članak

0
na vrh članka