Menu

Ostaci drevnog kontinenta zakopani ispod Indijskog oceana

Ostaci drevnog kontinenta zakopani ispod Indijskog oceana

Fragmenti dnevnog kontinenta pronađeni su zakopani ispod Indijskog oceana, prenosi BBC. Znanstvenici su pronašli dokaze o komadu zemlje koji je postojao prije 2000 do 85 milijuna godina. Riječ je o takozvanoj Mauriciji, koja se svojedobno raspala i nestala pod valovima.

Do prije 750 milijuna godina svi su današnji kontinenti bili okupljeni u jedan zajednički kontinent Rodiniju, a znanstvenici sada vjeruju da su pronašli dokaze o Mauriciji, uskom duguljastom komadu zemlje koji se nalazio između dijelova koji su u međuvremenu postali Indija i Madagaskar. Znanstvena ekipa do zaključka je došla proučavajući zrnca pijeska na obalama Mauricijusa. Pronašli su zrnca iz razdoblja vulkanske erupcije koja se dogodila prije 9 milijuna godina, no u njima su bili mnogo stariji minerali.

– Pronašli smo cirkone koje smo izvadili iz pijeska, a koji se obično nalaze u kontinentalnoj kori. Vrlo su stari – rekao je profesor Trond Torsvik s norveškog sveučilišta u Oslu. Cirkoni su stari između 600 i 1970 milijuna godina, a istraživači vjeruju da je riječ o ostacima drevne zemlje koji su tijekom vulkanske erupcije izvučeni na površinu otoka. Torsvik vjeruje da se komadi Mauricije nalaze oko 10 kilometara ispod Mauricijusa. Za više informacija potrebna su daljnja istraživanja.

– Trebamo seizmičke podatke koji mogu vizualizirati strukturu... To bi bio konačan dokaz. Moguće je i bušenje, no to bi koštalo puno – objasnio je Torsvik.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka