Menu

Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim puškama?

Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim puškama?

Sirijski pobunjenici naoružani su puškama iz Hrvatske, a kupnju oružja financirala je Saudijska Arabija, piše The New York Times.

Oružje je u Siriju navodno stiglo još u prosincu u pošiljci preko Jordana, a sirijski pobunjenici su ga koristili u borbi protiv režima predsjednika Bashara al-Asada.

– Ova pošiljka znak je da nekoliko vlada pomaže aktivistima u Siriji nakon što je zaustavljena pošiljka oružja iz Irana – piše The New York Times.

Međutim, iz našeg Ministarstva obrane demantirali su za NYT da je Hrvatska prodavala oružje sirijskim pobunjenicima.

– Nismo ih opskrbljivali oružjem – rekla je glasnogovornica Danijela Barišić.

Igor Tabak, vojni analitičar, kaže kako nakon razdoblja kada su bivše zemlje Jugoslavije prodavale oružje iz rata na crnim tržištima, Hrvatska sada ulazi u Europsku uniju i čvrsto se pridržava međunarodnih prava o transferu oružja.

– Ne mogu zamisliti da su veće količine oružja otišle iz zemlje, a da država to nije sankcionirala. Ne kažem da nije nemoguće, ali je jako malo vjerojatno – rekao je.

Večernji list ranije je pisao kako navodno radilo o protuoklopnim bacačima RPG-22, M79 (Osa), M60 bestrzajnom topu i bacaču granata RBG-6, no moguće je da je to oružje stiglo u ruke sirijskih pobunjenika jedino ako ga je poslala neka od država u koje je oružje iz RH stiglo legalnim putem.

–  Nema šanse, niti jedan metak, komad bilo starog, bilo suvremenog oružja proizvedenog u RH, ili zaliha kojih se RH želi riješiti ne može bez nadzora izaći iz zemlje, a jamčimo da preko Hrvatske niti jednoj od sukobljenih strana u Siriji nije otišao nijedan komad oružja – kazao je neimenovani visoki državni službenik na izravni upit Večernjeg lista.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka