Menu

Ovo je najpoželjniji automobil godine

Ovo je najpoželjniji automobil godine

Hiperautomobil P1 trkaći je automobil za cestu koji bi trebao ponuditi dosad neviđene performanse u segmentu sportskih automobila.

Korištenjem posljednjih dostignuća u tehnologiji Formule 1 Britanci su razvili bolid čiji hibridni benzinsko električni sklop razvija 903 KS, a aktivna aerodinamika pruža silu potiska od 600 kilograma, pa je automobil tim upravljiviji što je brži. Rezultat je vozilo čijim performansama, tvrde u McLarenu, mogu konkurirati tek specijalno razvijani trkaći automobili.

McLaren-P1-Production-Model-96

P1 će zahvaljujući opsežnoj upotrebi kompozitnih materijala i namjenskoj gradnji (tepisi se, primjerice, dobivaju samo uz napomenu) težiti tek 1.400 kilograma (Porsche 918 Spyder bi trebao težiti 1.700 kg) pa ne čudi što bi do stotke trebao sprintati četiri desetinke brže od MP4-12C, do 200 km/h 2,5 sekundi brže, a do 300 km/h gotovo nevjerojatnih - osam!


Maksimalna brzina će iznositi 350 km/h, no Britanci ističu kako im je od rekorda za maksimalnu brzinu mnogo zanimljiviji bio onaj za najbrže serijsko vozilo na stazi.

McLaren-P1-Production-Model-46

One koji će si ga moći priuštiti po cijeni od milijun eura veselit će što će se zahvaljujući autonomiji od 20-ak kilometara na elektromotor moći voziti i urbanim središtima koja imaju stroge ekološke propise, poput Londona.

McLaren je inicijalno planirao proizvesti 500 primjeraka P1 no navodno su bogati kupci uspjeli uvjeriti Ron Dennisa da smanji kvotu na 375 primjeraka, poradi ekskluzivnosti.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka