Menu

Budućnost je pred vratima: Ovo su poslovi za koje još ne znate, a bit će najunosniji

Budućnost je pred vratima: Ovo su poslovi za koje još ne znate, a bit će najunosniji

U rujnu prošle godine 24/7 Wall St. objavio je popis deset najbolje plaćenih poslova u budućnosti, a sad je stigao popis koji će vam predstaviti zanimanja za koja još niste čuli, a vrlo bi brzo mogla postati najunosnija na svijetu, prenosi Telegraph.

Oni tvrde da tzv. futurolozi najavljuju da će unosne karijere oko 2030. godine, odnosno one kojima bi se trebala baviti vaša djeca ako žele biti financijski osigurana, biti ponešto različita nego što vi to trenutno mislite.

Zaboravite na pravnike, bankare i brokere

Naime, stručnjaci napominju da bi bilo krivo pretpostavljati da će profesije koje danas smatramo najunosnijima, kao što su bankari, pravnici i burzovni mešetari, još uvijek biti najunosnija i za dvadesetak godina.

Velika je vjerojatnost da će tad i naši poslovi, kao i način na koji ih obavljamo, biti puno drukčiji nego što su danas, a neka bi zanimanja za koja danas još niti ne znamo, kao što su primjerice, "vertikalni farmer" ili "izrađivač dijelova tijela", mogla postati uobičajena na isti način kao što su to u posljednjih nekoliko godina primjerice postali savjetnici za društvene mreže.

Na primjer, što životni vijek postaje duži to će se više tražiti staratelji za starije osobe, a to bi moglo postati legitimna profesija koja će nositi naziv "savjetnik za dobrobit starijih", a isto bi se tako razvojem poljoprivrede, odnosno stremljenjem k tzv. "vertikalnom ratarstvu" za bolju iskoristivost prostora mogla pojaviti potpuno nova, već spomenuta, profesija.

Morat ćemo se usredotočiti na "ljudske vještine"

Također, stručnjaci napominju i da će razvojem tehnologije ljudi morati biti više usredotočeni na razvijanje svojih "ljudskih vještina" kako bi preživjeli kao radna snaga. "Što će računala postajati inteligentnija, to će sve više poslovi koji će prednjačiti postajati oni u kojima su izrazito potrebne ljudske vještine kao što su vodstvo, motivacija i suosjećanje", izjavio je Ian Person, autor knjige "You Tomorrow".

Njegova se kolegica, futurologija i poslovna psihologinja, Karen Moloney, složila: "Svijet će se podijeliti na dvije grupe ljudi: na one koji razumiju tehnologiju i one koji je ne razumiju. Oni koji znaju programirati stvarat će svijet u kojem živimo, tako da predlažem mladima da se obrazuju u tom smjeru. Ako to niste u stanju, pronađite nešto što računala ne mogu, nešto hiper-ljudsko, kao što je šoubiznis, sport, briga za druge ili poslovi u industriji za pružanje osobnih usluga".

Životni tempo još brži

Osim toga, napominje se da ćemo u budućnosti još češće mijenjati poslove nego danas jer će se životni tempo, pa tako i osobni razvitak, još ubrzati. Oni od nas koji će duže vrijeme ostajati u istoj tvrtki barem će unutar nje brže i češće mijenjati projekte i usavršavati svoje zvanje, što znači da će biti izrazito bitno razviti sposobnost brže prilagodbe, a ono što se neće promijeniti jest činjenica da će oni educiraniji biti na višim pozicijama i imati više opcija na izbor. Ipak, obrazovanje bi trebalo više biti usmjereno prema načinu na koji učimo, umjesto na ono što učimo.

Ovo su poslovi za koje se predviđa da će biti unosni u budućnosti:

Digitalni arhitekt dizajnira virtualne građevine za oglašivače i tvrtke koje se bave prodajom nekretnina kako bi mogle predstaviti svoje proizvode

Pomagači u kućanstvu u ovom slučaju su osobe koje brinu o starijima u njihovim domovima

Savjetnici za dobrobit starijih specijaliziraju se za osobnu brigu o starijima

Izrađivač dijelova tijela stvara funkcionalne dijelove tijela za sportaše i vojnike

Nano medicinski stručnjak stvara vrlo sitne implantante pomoću kojih se prati zdravlje osobe

Vertikalni farmer brine o usjevima koji se sade vertikalno kako bi se "uštedio" prostor

Osoba koja uklanja podatke koji vam više nisu potrebni

Kontrolor klime upravlja meteorološkim obrascima

Avatar menadžer dizajnira i upravlja hologramima virtualnih ljudi

Kirurg za povećanje memorije pomaže očuvati i poboljšati pamćenje starijih

Broker za vrijeme upravlja vašim viškom vremena koje mijenja za usluge ili robu

Menadžer za osobno brendiranje razvija i upravlja vašim osobnim brendom

Dječji dizajner trenira podmladak koji će odgovarati zahtjevima roditelja

Osvješćivač mogućnosti usmjerava naša uvjerenja o tome da je sve moguće i da možemo što god zamislimo

Osobni "apotekar" nam omogućuje niz alternativnih terapija

"Haptički" programer razvija tehnologiju dodira za primjenu kod raznih proizvoda

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka