Menu

Kada padne noć, pape više neće biti u Vatikanu

Kada padne noć, pape više neće biti u Vatikanu

Jučer se na Benediktovoj posljednjoj audijenciji, prema podacima Vatikana, okupilo čak 150 tisuća ljudi, a danas će poglavar Katoličke crkve dan provesti mnogo "tiše" i bez prevelikog uplitanja javnosti.

 Nakon što večeras u Vatikanu padne noć, pape neće biti u rezidenciji. Nakon gotovo osam turbulentnih godina na čelu 1.2 milijarde katolika u svijetu, Benedikt XVI. je donio iznenađujuću odluku da se odrekne svoje pozicije i ode u mirovinu.

"Ostavka" će stupiti na snagu večeras u 20 sati te će papa otići iz Vatikana i ostaviti kardinale da odluče o njegovom nasljedniku. Kada je Benedikt XVI. 11. veljače najavio svoj odlazak krajem mjeseca, postao je prvi papa koji se odlučio na takav korak u posljednjih 598 godina.

Jučer se na Benediktovoj posljednjoj audijenciji, prema podacima Vatikana, okupilo čak 150 tisuća ljudi, a danas će poglavar Katoličke crkve dan provesti mnogo "tiše" i bez prevelikog uplitanja javnosti. Prvo će se sastati sa kardinalima koji su već stigli u Vatikan kako bi birali njegovog nasljednika.

Malo prije 17 sati okupit će se viši dužnosnici Vatikana i dio Švicarske garde, koja tradicionalno čuva poglavara Katoličke crkve, kako bi ga ispratili sa njegove dužnosti. Helikopter će ga odvesti iz Vatikana u ljetnu papinsku rezidenciju, Castel Gandolfo. Kada stigne u ljetnikovac, posljednji njegov javni nastup kao pape bit će pozdrav sa balkona. Točno u 20 sati pripadnici Švicarske garde će napustiti rezidenciju i time će početi proces tranzicije i izbor novog poglavara će moći početi.

Iz Vatikana su govorili kako bi željeli imati novog papu do Uskrsa 31. ožujka.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka