Menu

Svetoj Stolici priznanje u obliku zemljovida BiH

Svetoj Stolici priznanje u obliku zemljovida BiH

Večernji list BiH u svojoj dvanaestogodišnjoj tradiciji organiziranja manifestacije Večernjakova pečata dodijelio je više značajnih priznanja, a tek jedno, posebno priznanje, dodijeljeno je predstavnicima Svete Stolice.

U veljači 2010. konačno je realiziran duže vremena smišljani plan da se Večernjakov pečat u zemljopisnom obliku Bosne i Hercegovine za osobiti doprinos u izgradnji skladne države BiH uruči šefu diplomacije Svete Stolice, nadbiskupu Dominiqueu Mambertiju, a to je bila prigoda i za susret sa Svetim Ocem Benediktom XVI., koji je danas praktično posljednji dan na prvoj poziciji u Crkvi. U susretu s Benediktom XVI. predstavnik Styrije Ivan Tolj, glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković i zamjenica glavnog urednika Valentina Rupčić su ga upoznali sa Styrijinom obitelji u sklopu koje je i Večernji list BiH. Iz njegovih pitanja osjećalo se kako je s našom medijskom kućom dobro upoznat. Večernjakovo izaslanstvo tada je imalo osobitu čast sjedjeti u dvorani Pavla VI. na središnjem mjestu, u počasnom prvom redu.

U Vatikanu je glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH Jozo Pavković uručio poseban Večernjakov pečat državnome tajniku Svete Stolice za odnose s državama (šefu vatikanske diplomacije) nadbiskupu Dominiqueu François Joseph Mambertiu kao priznanje njemu osobno i Svetoj Stolici za doprinos izgradnji države, snošljivosti triju naroda i potpori Hrvatima katolicima u BiH. Nakon toga je predstavnik Styrie don Ivan Tolj uručio srednjovjekovni bosanski dukat koji je ‘smješten’ u više stoljeća staro posavsko drvo abonos. 
Nadbiskup Mamberti koji je bio iznimno ljubazan domaćin predstavio je unutrašnjost Vatikana te se na zidinama s izaslanstvom Večernjaka fotografirao, a pozadina je bila kupola sv. Petra. 
U posebnoj videoporuci koja je emitirana u dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, nadbiskup Mamberti je zahvalio za priznanje ističući da je Sveta Stolica vjerna svojoj posebnoj ulozi u međunarodnoj zajednici ‘namjeravala i dalje davati svoj doprinos razvoju Bosne i Hercegovine’. Mamberti je izrazio očekivanje da država BiH ‘može jamčiti jednakost konstitutivnih naroda te osigurati učinkovito i plodno življenje osobnih prava građana u ozračju uzajamnog povjerenja i društvenog sklada’.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka