Menu

Nisu ni znali: Čistoća prevozila po Zagrebu radioaktivni otpad

Nisu ni znali: Čistoća prevozila po Zagrebu radioaktivni otpad

Opasni otpad aktivirao je 25. veljače alarm na deponiju na Jakuševcu, koji je automatski prenio upozorenje Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost

Radnici zagrebačke Čistoće su 25. veljače na odlagalište na Jakuševcu dovezli radioaktivnu tvar, a da nisu ni znali što prevoze. Opasni otpad aktivirao je alarm na deponiju, koji je automatski prenio isto upozorenje Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost, javlja Večernji list.

- Na Jakuševcu postoji detektor koji se alarmira na radioaktivan otpad, a radnici su odmah po dolasku službenika Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost pregledani te je utvrđeno da nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog zračenja - pojasnio je direktor Čistoće Branimir Valašek. Navodno se radi o tvari koja se koristi u medicinske svrhe, a radnici su otpad pokupili i utovarili na području Žutog brijega, tj. kraj bolnice u Dubravi.

- Poduzeli smo sve što smo trebali, oni nisu ozračeni što je potvrdila inspekcija Državnog zavoda , pregledano je i vozilo, osigurano i stavljeno na stranu - dodao je Valašek. Dežurni službenik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdio je da je brzina doze zračenja unutar kamiona povećana. Pozvan je stručni tehnički servis koji je izuzeo radioaktivni materijal, izvijestili su iz zavoda.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka