Menu

Izbjegnut krah Cipra! Dobit će paket pomoći od 10 mlrd. €

Izbjegnut krah Cipra! Dobit će paket pomoći od 10 mlrd. €

Postignut je sporazum kojim je Cipar u zadnji čas izbjegao kolaps svog bankarskog sustava, a kojim se predviđa zatvaranje druge najveće banke i teški gubici za neosigurane štedne uloge iznad 100 tisuća eura. Cipar će u zamjenu dobiti paket pomoći od 10 milijardi eura.

Dogovor u pregovorima između ciparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa i čelnika Europske unije, Europske središnje banke i MMF-a postignut je nekoliko sati prije isteka roka.

Plan, koji su brzo poduprli ministri financija eurozone, poštedjet će mediteranski otok financijskog kraha. Dogovoreno je da će se ''ugasiti'' banka Laiki, a depoziti ispod 100 tisuća eura prenijet će se u Banku Cipra kako bi se stvorila tzv. ''dobra banka''. Vlasnici računa s preko 100 tisuća eura u banci Laiki jednostavno više neće vidjeti svoj novac. U drugoj, "spašenoj" Banci Cipra štedni ulozi viši od 100 tisuća eura također nisu potpuno sigurni, ali nije ni potpuno nestali kao u banci Laiki: zamrzavaju se i još se ne zna kada će i koliko novca depozitori s preko 100 tisuća eura na računu u Banci Cipra moći dobiti natrag. 

- Zaustavili smo nesigurnost koja se širila proteklih dana i prijetila Cipru i euru - rekao je Jeroen Dijsselbloem, nizozemski ministar financija i predsjednik Eurogrupe, na konferenciji za novinare u Bruxellesu oko 3 sata ujutro. 

Novi dogovor s Eurogrupe ne mora ići na glasovanje u ciparski parlament jer se, za razliku od dogovora prije desetak dana, ne radi o jednokratnom porezu na štedne uloge nego o cijepanju Laiki banke i restrukturiranju Banke Cipra, što je parlament već omogućio glasujući o paketu zakona u petak. Novi dogovor, međutim, mora ići na glasovanje u njemački i još nekoliko parlamenata zemalja koje posuđuju Cipru 10 milijardi eura.

Ciparski predsjednik Anastasiades tako je pristao na nešto što prije 10 dana nije želio ni pomisliti: na agresivan udar na bogate, uglavnom strane depozitore kroz konfiskaciju njihovih računa u jednoj banci i zamrzavanje te kasnije značajno "rezanje" njihovih računa u drugoj banci. Sinoć je, prema neslužbenim izvorima upoznatim s tijekom pregovora, čak zaprijetio i ostavkom, ali prijetnju nije ostvario.

- Sretan sam jer imamo program koji je u najboljem interesu ciparskih građana i Europske unije - rekao je na kraju predsjednik Anastasiades.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka