Menu

J. Koreja i SAD zajedno će odgovoriti na provokacije S. Koreje

J. Koreja i SAD zajedno će odgovoriti na provokacije S. Koreje

Ovo omogućava da dvije države zajedno odgovore na sjevernokorejske lokalne provokacije, uz to da će Južna Koreja voditi akciju, a Amerikanci će biti potpora – objasnio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Kim Min-seok

Južna Koreja potpisala je novi vojni sporazum sa SAD-om kako bi se borili protiv, kako to dužnosnici nazivaju, sjevernokorejskih "provokacija", piše BBC.

Prema tom planu vojnici dviju država zajedno će odgovoriti na moguće napade Sjeverne Koreje. Dosad su dvije države imale sporazum prema kojem su američki vojnici, kojih je na Korejskom poluotoku 28 tisuća, mogli sudjelovati u akcijama, ali je to bilo ostavljeno samo kao moguća opcija.

Tenzije u regiji su visoke otkad je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca izvela treći nuklearni test. Prema novom planu Južna Koreja može tražiti pomoć SAD-a ako Pjongjang odluči ostvariti svoje posljednje prijetnje i, na primjer, napadne udaljene južnokorejske otoke.

– Ovo omogućava da dvije države zajedno odgovore na sjevernokorejske lokalne provokacije, uz to da će Južna Koreja voditi akciju, a Amerikanci će biti potpora – objasnio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Kim Min-seok te dodao kako bi time trebalo odvratiti S. Koreju od daljnjih provokacija.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka