Menu

Financial Times o sankcijama Dodiku: Ugrozio je mir

Financial Times o sankcijama Dodiku: Ugrozio je mir

Kako navodi Financial Times "Vlada SAD-a je podigla sankcije protiv Milorada Dodika, lidera bosanskih srba, optužujući ga ometanje bosanskoherceovačkog mirovnog sporazuma, potvrđujući na taj način upozorenja da bivše jugoslavenske zemlje ulaze u rizik obnavljanja sukoba."

Ugledni list objašnjava pozadinu posljednjih događaja citirajući američke dužnosnike. Povod za sankcije je nepoštivanje odluka Ustavnog suda vezano za obilježavanje 09. siječnja, dana Republike Srpske. Ono što je izgleda potaklo američe dužnosnike na ovaj korak jeste postrojavanje oružanih snaga i policije na paradi povodom dana Republike Srpske.

Financial Times dalje navodi: "Analitičari smatraju da su Dodikove izjave otvorile „pandorinu kutiju“ tenzija i rizika povratka nasilju u etnički podijeljenoj balkanskoj državi, 25 godina poslije rasplamsavanja građanskog rata koji je odnio više od 100.000 života. 
Iz kabineta predsjednika Dodika su poručili kako su sankcije „očajničke mjere“ odlazeće Obamine administracije, naglašavajući kako očekuje da će sankcije biti uklonjene nakon preuzimanja Trumpove administracije. 
Odvojeno od toga, ministar vajkih poslova Rusije Sergej Lavrov, upozorio je na opasnost „novog oružanog sukoba“ u blizini Kosova, usred verbalnog rata Beograda i Prištine zbog odbijanja Beograda da prizna otcjepljenje Kosova iz 2008. godine."

Ostatak teksta se bavi situacijom i tenzijama na Kosovu. Ukupan dojam koji se stječe nakon teksta jest kako je  cijeli zapadni Balkan na rubu oružanog sukoba, a da su posljednji potezi odlazeće Obamine administracije pokušaj da se situacija smiri. 

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka