Menu

UN: Oštra polemika SAD i Rusije zbog BiH, Amerikanci traže reformu Izbornog zakona

UN: Oštra polemika SAD i Rusije zbog BiH, Amerikanci traže reformu Izbornog zakona

“Nastavljeno je neslaganje političkih faktora tijekom perioda ovog izvješća glede Izbornog zakona BiH. U srpnju je Ustavni sud BiH izbrisao dijelove Izbornog zakona koji definiraju neizravni izbor delegata u jedan od domova federalnog parlamenta, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bih Valentin Inzko podvoseći danas izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

Sud je, dodao je Inzko, otprije proglasio ove odredbe Izbornog zakona neustavnim, i utvrdio da se izborna pravila moraju promijeniti da se osigura legitimno predstavljanje Hrvata, Bošnjaka i Srba u Dom naroda Federacije.

Političke stranke, kazao je, imaju suprotna mišljena oko toga hoće li biti moguće provesti neizravni dio izbora poslije općih izbora 2018, ukoliko se ne popuni postojeća “rupa” u Izbornom zakonu.

Ukoliko se federalni Dom naroda ne popuni, izgledno je da će se blokirati formiranje nove Vlade Federacije i jednog od dva doma državnog parlamenta – Doma naroda BiH.

Postoje međutim presedani za slične blokade tijekom formiranja federalnog doma naroda iz 2001, 2007 i 2011, kada je Ured visokog predstavnika intervenirao da odblokira institucije, kazao je Inzko, prešućujući kako je njegovo “odblokiranje institucija” dovelo do uspostavljanja vlasti U FBiH bez izabranih predstavnika Hrvata, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Unatoč ovim rizicima, stranke u državnom parlamentu još uvijek nisu počele s ozbiljnim političkim dijalogom da bi diskutirale amandmane na Izborni zakon kojim bi se riješio ovaj problem.

PIC je u lipnju pozvao nadležne institucije da “osiguraju ispunjenje svih uvjeta, uključujući zakonodavne, da omoguće nesmetano provođenje općih izbora 2018”, kazao je Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Svađa ruskog i američkog veleposlanika u UN

Republika Srpska nije država nego entitet u BiH koji nema pravo odlučivati o pitanjima koja po Daytonskom mirovnom sporazumu nisu u njenoj nadležnosti, poput pitanja o državnom pravosuđu i odluka visokih predstavnika, rekao je Inzko.

Inzko je zbog, kako je rekao, slabljenja vladavine prava pozvao međunarodnu zajednicu da se robusnije angažira u BiH i podrži njegovu ulogu u BiH.

Predstavnici misija Rusije i SAD su u dijelu rezerviranom za veleposlaničke izjave, kako izvještavaju Nezavisne novine, imali najotvorenija neslaganja do sada, a ruski predstavnik Vladimir Safronkov je komentirajući izvještaj rekao da je najpristrasniji još od 2009. godine, ustvrdivši da Inzko krivi isključivo Srbe za stanje u BiH.

“Duboko sam zapanjen srbofobijom koju ste pokazali u izvještaju”, rekao je ruski predstavnik, pozvavši na zatvaranje OHR-a.

Američka predstavnica Amy Tachco je ne samo podržala dalju aktivnu ulogu visokog predstavnika nego je istakla da su sankcije Miloradu Dodiku, predsjednika RS, jasna opomena svima koji osporavaju ustavno uređenje BiH, te je izrazila podršku BiH koju čine dva entiteta i tri naroda.

Ruski predstavnik je za Inzka rekao da ne predstavlja cijelu međunarodnu zajednicu, već samo dio zemalja i izrazio negodovanje što se Inzko zalaže za NATO integracije. Safronkov je ukazao na oslobađanje Nasera Orića, ratnog zapovjednika Armije RBiH u Srebrenice, kao primjer djelovanja pravosuđa protiv Srba, te je izrazio podršku zaključku VSTV-a BiH da se preispita ratna prošlost sudaca i tužitelja. Ukazao je i na probleme u obavještajnoj zajednici na razini BiH, probleme unutar FBiH, a predstavio je i dijelove Izvještaja Vlade RS o tome kako oni vide situaciju u BiH.

Američka predstavnica pohvalila je Inzkovo djelovanje u BiH, i ukazala na njegovu značajnu ulogu u implementaciji Daytonskog sporazuma. Pozvala je sve strane da ubrzaju napore BiH ka EU i NATO i osudila sve one koji kontinuirano rade na slabljenju ustavnog uređenja BiH. Izrazila je podršku daytonskom uređenju BiH, njenoj teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti, a sve strane je pozvala da se fokusiraju na ekonomske, socijalne i reforme izbornog sustava, kao i na borbu protiv korupcije i popravljanje političke klime u zemlji.

Inzko je rekao da je Dodik, nakon što su mu uvedene sankcije smanjio učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH, ali da je Dodik nakon toga više puta izjavljivao da podržava eventualnu nezavisnost RS i njeno ujedinjenje sa Srbijom.

Slično tome, kako je rekao, i neki hrvatski političari su nastavili zastupati reorganizaciju zemlje na temelju etničkih principa. Inzko je u Izvještaju ukazao da su Srbi kao narod nekonstitutivni u nekoliko županija u FBiH, te da nemaju pravo na svoj jezik, iako je visoki predstavnik još 2002. godine donio odluku da su sva tri naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji BIH. Kao pozitivni primjer, Inzko je ukazao i na napore studenata i učenika u školi u Jajcu na bobi protiv segregacije i nacionalizma, te je pozvao na implementaciju odluke u predmetu Sejdić i Finci, kao i na ispunjavanje obveza u vezi s reformom Izbornog zakona BiH.

A nas nitko ništa ne pita!

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka