Menu

Hrvati optužuju sami sebe, a Haag nije sudio ni narodu ni državi

Hrvati optužuju sami sebe, a Haag nije sudio ni narodu ni državi
Poput ljudi koji uživaju u vlastitom mučenju i poniženju (mazohizam), tako su se Hrvati nakon haaške presude počeli natjecati kako sami sebe što jače samooptužiti. Iako nitko nije proučio sadržaj haaške presude o udruženom zločinačkom pothvatu, većina tvrdi kako je optužena Hrvatska, svi Hrvati, a osobito Hrvati u BiH. U tako zaglušujućoj medijskoj buci ne čuje se čak ni demanti “autora”.
Evo što su na Vijeću sigurnosti nakon presude “hrvatskoj šestorci” kazali glavni tumači haaških odluka. “Zločine su počinili pojedinci, ponavljam - pojedinci, a ne zemlje, narodi i vlade”, kazao je predsjednik Haaškog suda Carmel Agius.
“Ni jedan narod nije odgovoran za ratni zločin, krivnja je isključivo na pojedincu”, naglasio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. “Svaka presuda je presuda pojedincima, a ne državama”, objasnio je glavni tajnik UN-a António Guterres. Dakle, nema kolektivne optužnice ni odgovornosti. Uostalom, niti se Hrvatskoj ili Hrvatima u BiH sudilo, niti su bili na optuženičkoj klupi, jer da je tako, bili bi tamo stranka u postupku. I branili se. Nažalost, javnost, kao “službeni” tumač haaške presude, već je stvorila gotovo legalan okvir za političku, kolektivnu presudu svim Hrvatima.
Osobito u BiH. Sada, kada su zbog toga prolili svu žuč na Srbe, Bošnjake i međunarodni sud, treba vidjeti što će s vlastitim krivnjama i nesposobnostima. Kako na izgubljenoj presudi sebi ne pripisivati bar ono što u njoj ne piše. Hrvati moraju pokrenuti pravnu ofenzivu u njezinu tumačenju. Kada već ne postoji presuda narodu i državi, treba sve učiniti da se dokaže kako ne postoji ni pojedinačna odgovornost Prlića i ostalih. Jer, na koncu, nitko od “šestorke” nije ni osuđen za individualni zločin. Tim i drugim argumentima može se u eventualnoj reviziji skinuti “udruženi zločinački pothvat”. Oni koji su počinili zločine trebaju odgovarati, a ne oni koji su po tako širokom tumačenju drakonski kažnjeni.
Također, treba razjašnjavati kontekst u kojemu je nastala Herceg Bosna. U vremenu rata, kada su svi bili goloruki, bio je to jedini spas da svaki grad u BiH ne postane Vukovar. Uostalom, Herceg Bosna je kroz Washingtonski sporazum unesena u temelje Federacije, a kroz Daytonski i u državu BiH.
A da je Haag uistinu dosudio zločinački pothvat za države i narode, onda bi se moglo reći kako je optužena i osuđena (i) BiH. Jer, Hrvati su jedan od tri njezina temeljna naroda. Unatoč često opravdanoj ljutnji i osjećaju nepravde, Hrvati moraju prednjačiti u stvaranju pomirbe. Bez žestokih izjava i jeftinog populizma, jasno artikuliranom strategijom moraju mijenjati i sebe i svoje društvo. Sadašnje je kontaminirano vlastitim podjelama i mržnjom.
U takvoj zaslijepljenosti presuđuju sebi, pripisuju si krivnju i onda kada Haag i mnogi drugi to ne čine. Mazohizam?! Da! On će se izliječiti onda kada budu uživali u vlastitim pobjedama nad haaškim i svim drugim nepravdama.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka