Menu

Najjače Erdoganove poruke su one koje nije izrekao na skupu u BiH

Najjače Erdoganove poruke su one koje nije izrekao na skupu u BiH
Teško se političarima u BiH oduprijeti sirenskom zovu Istoka i Zapada. Dok srpske i bošnjačke vlasti izjavljuju (ne)iskrenu ljubav Bruxellesu, srcem su u Moskvi ili u Ankari.
Najzornije se to vidjelo u nedjelju za vrijeme predizbornog skupa turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu na kojemu je naglašavao političku, kulturološku, ekonomsku i svaku drugu povezanost s BiH. Iz Sarajeva je poručio: “Znate naš pozdrav, jedna zastava, jedna država, jedna domovina”. Međutim, na skupu je Erdogan poslao ponajviše onih poruka koje nije izrekao. Prkosio je Europi, poručivši joj kako on i kad mu zabranjuju predizborne skupove u EU, može ih održati u njezinu dvorištvu (BiH) kada god hoće.
Druga poruka, a koju također nije javno kazao, podrška je Sebiji Izetbegović, koja će se natjecati za SDA-ova kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Tu dužnost sada obnaša njezin suprug Bakir. Da Erdoganov predizborni skup nije bio samo zbog izbora u Turskoj potvrđuje i činjenica da je dan uoči njegova posjeta Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara, odustao od kandidature za člana Predsjedništva. Imao je veliku podršku stranačke baze, a sve donedavno slovio je za izrazitog favorita. Tako je Sebija Izetbegović, i bez političkog iskustva i otvorene kampanje, postala najozbiljniji bošnjački kandidat. Erdoganova bliskost s obitelji Izetbegović svih ovih godina, a osobito u nedjelju, dodatno će je ojačati u utrci za bošnjačkog lidera.
Šutnja ili odmjerene reakcije hrvatskih i srpskih političara pokazuju da je Erdoganov izlet u BiH prvenstveno unutarbošnjačka priča. Mnogo više predizborni skup bračnih parova Izetbegović i Erdogan zasmetao je bošnjačkim političarima koji se bore za isto biračko tijelo kao i SDA. Ipak, Erdoganov posjet nije mogao proći bez posljedica za Hrvate. Sumnja se da su zbog njegova dolaska migranti koji su zaposjeli parkove u Sarajevu premješteni u Mostar.
Time je taj vrući sigurnosni i humanitarni krumpir prebačen hrvatskim političarima. Suprotstavljanje ravnatelja policije da dođu u njegovu županiju ocijenjeno je kao antidržavni i antihumani čin. Apsurdno je da je u takvim optužbama prednjačio ministar sigurnosti Dragan Mektić koji, kao Srbin, nije ni pomislio svoj državnički i humanistički karakter dokazivati zbrinjavanjem migranata u Republici Srpskoj. Vlasti tog entiteta poručile su da migranti ondje nisu dobrodošli.
I tu se pokazuje koliko su Hrvati neravnopravni, pa samim tim i institucionalno slabiji, od drugih dvaju naroda. Njima se migranti, a očito i svi drugi problemi, mogu isporučiti bez pitanja i još uz bonus optužbe ako se, eventualno, pobune. Možda i zato što, za razliku od drugih dvaju naroda, nemaju svoju “državu u državi”, a izvan nje neku svoju Moskvu ili Ankaru. Odnosno moćne zaštitnike poput Putina i Erdogana.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka