Menu

EU razmišlja o uvođenje viza Bosni i Hercegovini?

EU razmišlja o uvođenje viza Bosni i Hercegovini?

BiH je prije tri dana za dlaku izbjegla stroge sankcije Europske unije i ponovno uvođenje viza za svoje građane, potvrdio je Glasu Srpske ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je kazao da mu je nekoliko zapadnih veleposlanika otvoreno priznalo da je prvi put od prosinca 2010. godine, kada je uveden bezvizni režim, unutar Europske unije ozbiljno razgovarano o ukidanju bezviznog režima za BiH.

Mektić objašnjava da osnovni razlog za ovakav stav zemalja EU predstavljaju opstrukcije u provođenju presude Ustavnog suda BiH od 1. lipnja prošle godine kojom su proglašene neustavnim pojedine odredbe Zakona o kaznenom postupku i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

''Ustavni sud BiH je prije tri dana konstatirao da Parlament BiH nije izvršio tu njegovu odluku, ali na našu sreću, osporene zakonske odredbe nisu stavljene izvan snage. Sud je, iako na prilično nemušt način i uz dosta konfuzno pravno tumačenje, ipak izbjegao donošenje odluke kojom bi sporne odredbe u potpunosti bile stavljene izvan snage. Da je to urađeno, pravosuđe bi se našlo u slijepoj ulici, jer tužiteljstvo ne bi moglo provoditi istrage, a jedna od posljedica bi bila i to što bi OSA bila prinuđena automatski prekinuti primjenu posebnih istražnih radnji, odnosno praćenje i prisluškivanje osoba osumnjičenih za terorizam'', kaže Mektić za Glas Srpske. 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka