Menu

‘Gospođo Merkel, dajem vam 14 dana za europsko rješenje za prihvat azilanata’

‘Gospođo Merkel, dajem vam 14 dana za europsko rješenje za prihvat azilanata’
S tom ženom više ne mogu surađivati, rekao je o njemačkoj kanclarki Angeli Merkel, citiran prema insajderskom izvještaju novinara nedjeljnog izdanja njemačkog lista Die Welt, ministar unutarnjih poslova i šef bavarske stranke CSU Horst Seehofer na jednom internom sastanku prošloga četvrtka.
Unija pred raspadom
Citat dočarava koliko su se Seehofer i Merkel, u svom klinču oko pitanja treba li njemačka policija početi zaustavljati i vraćati natrag migrante s njemačkih granica, opasno približili raspadu stranačke unije CDU/CSU, padu aktualne njemačke vlade i novim izborima, na kojima Merkel vjerojatno više ne bi ni bila kandidatkinja, dakle i kraju njezine političke karijere. No, za tabloid Bild am Sonntag Seehofer je pomirljivije izjavio da “nitko u CSU ne želi srušiti kancelarku, razvrgnuti savez CDU/CSU i razbiti koaliciju”. Ministar unutarnjih poslova, čiji je plan odbijanja migranata s granica Merkel odbila podržati, za danas je sazvao konfereciju za novinare u Münchenu. Prema neslužbenim informacijama koje su procurile, ondje ipak ne planira reći da je izdao novu zapovjed postupanja policije prema migrantima, nego da daje rok od 14 dana u kojima kancelarka može ispregovarati ubrzano usvajanje zajedničkog, europskog rješenja o kojem se u Vijeću EU pregovara već dvije godine. Riječ je, ponajprije, o reformi europskih propisa o azilu, poznatijih kao Dublinski propisi.
Krizni summit
Merkel tako ulazi u sudbonosnu utrku s vremenom, jer sljedeći sastanak Europskog vijeća, odnosno summit 28 lidera država članica, na rasporedu je 28. lipnja. Njemački mediji javljali su jučer da Merkel priprema poseban sastanak s europskim partnerima već sljedećeg vikenda, kako bi pripremili dogovor i prije summita, no njezin glasnogovornik to je tijekom dana demantirao. Ipak, dodao je da njemačka vlada vodi razgovore o ovom pitanju s raznim državama i Europskom komisijom.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka