Menu

Austrijsko predsjedanje Unijom poticaj je BiH na europskom putu

Austrijsko predsjedanje Unijom poticaj je BiH na europskom putu
Bosna i Hercegovina će tijekom austrijskog predsjedanja moći računati na potporu na europskom putu, ali jasno je kako unutar Europske unije ne gledaju svi jednako na proces daljnjeg proširenja.
Potvrdio je to jučer i veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer na skupu posvećenom upravo austrijskom predsjedanju EU, piše Večernji list BiH. Pammer je napomenuo kako se BiH sada priprema za izbore, što predstavlja važan trenutak i nada se kako će dobiti konstruktivne snage koje će nastaviti rad na provedbi Reformske agende i europskog puta.
- Austrija ima veliki interes da BiH napreduje i zato smo organizirali ovu konferenciju kako bismo razgovarali o tome što je nužno, što je moguće, a što nije, gdje su problemi i kako držati taj proces na najbolji način. Imamo i veliki interes da ova regija ostane sigurna te napreduje - rekao je Pammer.
Priznao je kako unutar EU-a ima različitih snaga koje i s mnogo manje entuzijazma i interesa gledaju na jugoistok Europe te njegovo pridruživanje Uniji. Kako je kazao, taj proces je i u prošlosti ponekad bio ambivalentan.
Pammer je naveo kako trenutačno u EU postoje tenzije između zapada i istoka te sjevera i juga i to je nešto što se mora riješiti unutar same Unije, koja sama mora biti sposobna primiriti nove članice, kao što i one moraju biti spremne provesti i primijeniti europska pravila.
Spomenuta konferencija okupila je kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo kako bi diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija BiH te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.
Unatoč različitom raspoloženju unutar EU-a kada je u pitanju proširenje, ohrabrujuće je da značajna većina građana BiH još uvijek podržava europske integracije i ulazak BiH u članstvo EU. Također je značajno i da, ipak, većina vlada unutar Unije pozitivno gleda na ovaj proces, a uz Austriju, za BiH je posebno važno zalaganje Hrvatske i Slovenije u tom smjeru. (Dragan Jurić)

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka