Menu

ŠVICARSKI NEUE ZÜRCHER ZEITUNG: Visoki predstavnik u BiH kao melankolični europski konzul s početka 19. stoljeća

ŠVICARSKI NEUE ZÜRCHER ZEITUNG: Visoki predstavnik u BiH kao melankolični europski konzul s početka 19. stoljeća

Švicarski list Neue Zürcher Zeitung ustvrđuje da građani BiH nemaju pravo odlučivati o ukidanju funkcije visokog predstavnika i da to može samo Vijeće za provedbu mira ili Vijeće sigurnosti UN. Autor, očito dobar poznavatelj prilika u BiH, usporedbu za najdugotrajnijeg bh. patrona, nalazi u Andrićevom djelu.

“Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sve više podsjeća na melankoličnog europskog konzula s početka 19. stoljeća, kojeg je tako majstorski opisao Ivo Andrić: “izoliran i rezigniran, a ipak u potpunosti dio bosanskog kozmosa“, piše ovaj list, prenosi RTRS.

Da su Inzkovo desetljeće ipak obilježile remetilačke političke poruke i da za neke domaće, ali i međunarodne politike njegova pozicija i nije bila uzaludna, smatra Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

“Ako vi unaprijed imate podršku visokog predstavnika, a to izravno ili neizravno znači i velike sile, onda se osjećate dovoljno sigurnim i moćnim i ne želite sudjelovati u postizanju kompromisa“, kaže Marković.

Ipak je Inzkov patronat izazvao manje turbulencija, nego njegovih prethodnika, a i Neue Zürcher Zeitung posebno se, uz to i kritički osvrnuo na razdoblje od 2002. do 2006. i vladavinu britanskog političara Paddyja Ashdowna.

“On je u velikom stilu smjenjivao lokalne političare i suce, stvarao je dekretom institucije i po mnogo čemu podsjećao na kolonijalnog guvernera iz prošlog stoljeća. Protiv volje neposlušnih, ali izabranih lokalnih moćnika, pokušao je centralizirati zemlju i odsjeći političare od njihovih izvora prihoda. Ashdownov pothvat već je u BiH pokazivao slabost, koja se nešto kasnije ponovila na Kosovu“, piše list.

Goran Marković ističe da je ovaj arbitar bio pod navodnicima, jer je držao stranu jednoj od političkih elita, nije se rukovodio tumačenjem Daytonskog mirovnog sporazuma ni Ustava, koliko zastupanjem interesa, prije svega tzv. međunarodne zajednice.

Pa i danas kada su, bar kako navodi švicarski list, svi u BiH spremni okončati eksperiment zvani Ured visokog predstavnika, ništa ne ovisi od domaće volje. Mada Neue Zürcher Zeitung navodi da se već godinama ni sile koje jamče Daytonski sporazum, ni lokalna javnost nije zainteresirana za visokog predstavnika, osnovana je bojazan da će marioneta u rukama velikih sila u BiH, još zadugo ostati./HMS/

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka