Menu

Putinova stranka doživjela velike gubitke na lokalnim izborima

Putinova stranka doživjela velike gubitke na lokalnim izborima

Na lokalnim izborima u Moskvi stranka Vladimira Putina, Ujedinjena Rusija, izgubila je gotovo trećinu od 45 mjesta u gradskoj skupštini.

Unatoč tome da je velik broj opozicijskih kandidata bio zabranjen s izbora Ujedinjena Rusija je uspjela osvojiti 25 mjesta dok su dvije najveće stranke opozicije, Komunistička stranka, Pravo Rusija i Jabolko, osvojili 13, 3 i 4 prenosi The Guardian. Stranka Ujedinjena Rusija gubi na popularnosti i prema nezavisnoj anketi imaju 11% podrške među ruskim narodom, dok ih vladine službene ankete stavljaju na 22%. Zbog tog naglog pada u popularnosti članovi stranke Ujedinjena Rusija su se na izborima kandidirali kao nezavisni da bi izbjegli konotacije s Putinovom strankom. Opozicijska stranka je savjetovala ljude na taktičko glasanje kako bi imali veče šanse postaviti opoziciju vladajučoj stranci.

U lokalnim izborima u drugim djelovima države stranka Ujedinjena Rusija prošla je još gore. Izgubili su večinu u Sibiru i Irkutsku dok je u Karabovskom nacionalistička stranka osvcojila 34 od 35 mjesta. U prvom krugu izbora za guvernere Putinova stranka imala je više sreće te su svih sadašnjih 6 izašli na izbore kao nezavisni.

U prosvjedima protiv zabrane opozicijskih političara, koji su prethodili izborimana, uhičeno je oko 2500 ljudi i postoje umnje da je moskovska policija koristila nepotrebnu fizičku silu kako bi razdvojila prosvjede na Crvenom trgu. Vjerojatno najvažniji rezultat izbora je da Andrej Meteleski, vrh stranke Ujedinjena Rusija u Moskvi, nije izabran na izborima i izgubio je od relativno nepoznatog kandidata komunističke stranke

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka