Menu

Američko veleposlanstvo zabrinuto zbog stavova u deklaraciji SDA

 Američko veleposlanstvo zabrinuto zbog stavova u deklaraciji SDA

Američko veleposlanstvo u Sarajevu izrazilo je zabrinutost zbog određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podjele, a predstavljene su u nedavnoj deklaraciji SDA.

We are concerned over some unhelpful and divisive political positions presented in the recent SDA declaration. This type of rhetoric does not attempt to solve the everyday problems of the citizens of BiH, but further inflames existing political tensions. https://t.co/rlhhDgYsPT

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) September 18, 2019

Veleposlanstvo SAD-a u poruci objavljenoj na “Twitteru” ističe da ova vrsta retorike ne rješava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje potiče postojeće političke tenzije, prenosi Hrvatski Medijski Servis..

The position of the United States is well known and remains unchanged – We fully support Bosnia and Herzegovina, its territorial integrity, and its fundamental structure as a single, sovereign state with two entities and three constituent peoples.

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) September 18, 2019

“Stav SAD je poznat i ostaje nepromijenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i osnovnu strukturu kao jedinstvenu, suverenu državu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, navodi se u poruci.

U poruci se napominje da retorika, koja izaziva podjele, usporava napredak BiH ka euroatlantskim integracijama i članstvu u EU, narušava stabilnost i plaši investitore čime se uništava mogućnost dobrog zaposlenja i ubrzava odlazak državljana BiH.

U poruci se podsjeća da je teritorijalni integritet i suverenitet garantiran Daytonskim mirovnim sporazumom, a da se u sporazumu niti u Ustavu BiH ne nudi pravo na odcjepljenje ijednom od entiteta.

Postojanje svakog entiteta u potpunosti ovisi od postojanja BiH.

U poruci se dodaje da svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s unaprijed određenim procedurama u Ustavu za što je potrebna šira podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka