Menu

Zašto je američki veleposlanik najavio da će Amerika reagirati u BiH ako se bude podrivao suverenitet? Je li u tijeku borba Rusije i SAD-a na Balkanu?

Zašto je američki veleposlanik najavio da će Amerika reagirati u BiH ako se bude podrivao suverenitet? Je li u tijeku borba Rusije i SAD-a na Balkanu?

“Pozicija SAD-a je vrlo jasno. Mi čvrsto podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi ćemo reagirati na djela koja na bilo koji način podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet”, kazao je u Pressingu na N1 specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, prenosi Patria.

Palmer je istakao kako je Balkan još uvijek visok prioritet za SAD.

“Moje imenovanje pokazuje da smo fokusirani na ovo pitanje, ovdje smo, željeli bismo da Zapadni Balkan bude integriran u europsku obitelj zemalja”, poručio je on.

Rusija pokušava spriječiti integraciju u EU i NATO?

“Nacionalna strategija SAD-a je da se borimo za pozitivan utjecaj, tako je i za Zapadni Balkan. Naši ciljevi su isti kao i ciljevi zemalja u ovoj regiji, a to je funkcionalno članstvo u EU, članstvo u NATO-u za sve zemlje koje imaju aspiraciju. SAD su ovdje da podrže ciljeve koje su zemlje Zapadnog Balkana identificirale za sebe kao prioritete”, naglasio je specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan.

Povećan utjecaj Rusije, izvještaj Pentagona, Dodik kao saveznik Rusije uz Vučića? Da li će se promijeniti odnos SAD-a prema njima?

“Ne želim da komentiram interne izvještaje Vlade. Ono što želim podvući je da zemlje Zapadnog Balkana vide SAD kao partnere. Činjenica da i mi želimo ono što zemlje Zapadnog Balkana žele, čini za njih lako da nas vide kao partnere. Mislim da smo bolji partneri za sve zemlje Zapadnog Balkana nego Ruska Federacija i učiniti ćemo sve da pokažemo to zemljama. Imamo jako dobre odnose sa Beogradom, sa predsjednikom Vučićem i nastavit ćemo graditi takav odnos”, istakao je Palmer.

Čitav tekst je na ovom linku.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka