Menu

Veleposlanici zemalja članica EU pozvali na održavanje izbora u Mostaru

Veleposlanici zemalja članica EU pozvali na održavanje izbora u Mostaru

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas u Sarajevu veleposlanike zemalja članica Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te veleposlanici i predstavnici veleposlanstava Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Članovi Predsjedništva BiH informirali su sugovornike o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, i o aktivnostima na europskom putu BiH. Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Zahvalili su za dosadašnju podršku i pomoć koju su države članica Europske unije pružile Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Europskoj uniji, te iskazali očekivanje da će ta podrška i pomoć biti nastavljena i ubuduće, u kontekstu stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU što bi doprinijelo mijenjanju političke dinamike i usmjeravanju na reformske procese.

Također, razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, ljudskih prava kao i o provedbi svih presuda europskih i domaćih sudova koje se odnose na potrebne izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Posebno je bilo riječi i o potrebi održavanja izbora u Mostaru ove godine.

Sugovornici su se suglasili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast, te učiniti BiH atraktivnijom za strana ulaganja, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te veleposlanici i predstavnici veleposlanstava zemalja članica EU u BiH su podržali formiranje novoga saziva Vijeća ministara BiH, pozvali na suradnju i koordinaciju svih razina vlasti, te ekonomsko jačanje BiH.

Perspektiva budućeg članstva u EU je otvorena, kako za BiH, tako i za zemlje u regiji. Pomirenje, promoviranje mira i tolerancije bi trebali obilježiti 2020. kao godinu koja je godina godišnjica – obilježavanja važnih događaja za BiH, zaključili su veleposlanici zemalja članica EU u BiH.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka