Menu

Obama novi stari predsjednik SAD-a

Obama novi stari predsjednik SAD-a

"U OVOM trenutku, više nego ikada, moramo raditi zajedno i to kao jedna nacija i jedan narod", rekao je danas Barrack Obama 44. američki predsjednik nakon svečanosti inauguracije u Washingtonu. U svom govoru Obama je naglasio kako će se opet obnoviti "jaki savezi" širom svijeta te da će njegova država i dalje tražiti način kako izgraditi mir u svijetu.

Dva puta morao dati prisegu
Sama ceremonija inauguracije počela je nakon što je himnu izvjela pjevačica Beyonce, dok je blagoslov izgovorila 79-godišnja Myrlie Evers-Williams.  Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. siječnja u podne po istočnoameričkom. Kako je ove godine taj datum pao na neradni dan, u nedjelju, Obama je za drugi mandat morao dvaput položiti prisegu.  Procedura inauguracije ponovila se tako danas na javnoj svečanosti na Capitol Hillu.

Oko 800.000 ljudi okupilo se oko sjedišta zakonodavne vlasti i uživo svjedočilo polaganju svečane prisege, što je znatno manje od 1.8 milijuna, koliko ih je pratilo inauguraciju 2009. godine.
 
U inauguracijskom govoru je, između ostalog rekao kako desetljeće rata završava, a gospodarski oporavak počinje. "Zajedno smo odlučili da ova nacija mora brinuti za ranjive i zaštititi svoje ljude od najgorih životnih nesreća i opasnosti", poručio je Obama.
 
"Američke su mogućnosti neograničene. Posjedujemo sve kvalitete koje ovom svijetu trebaju i koje granice zahtijevaju. Otvorenost, različitost i neograničeni kapaciteti za riskiranje. Moji dragi Amerikanci, stvoreni smo za ovaj trenutak i iskorištavat ćemo ga dok god ga iskorištavamo zajedno", istaknuo je Obama.
Zatvorena svečanosti u Bijeloj kući  

Američki predsjednik Barack Obama položio je jučer točno u podne svečanu prisegu za drugi mandat na zatvorenoj svečanosti u Bijeloj kući. Obama je prisegu položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, koji je u toj ulozi bio i 2009. godine, kada je Obama položio prisegu kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

"Ja, Barack Hussin Obama, svečano se zaklinjem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a", izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na Bibliji. Svečanost je trajala svega nekoliko sekundi, a uz Obamu su u Bijeloj kući bili samo članovi njegove obitelji.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka