Menu

HDZ-ova koalicija u vodstvu, Milanović i LInić sve omraženiji

HDZ-ova koalicija u vodstvu, Milanović i LInić sve omraženiji

Redovite mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, ali i HDZ-ovo preuzimanje vrha ljestvice izbornih preferencija, prenosi HRT.


Po prvi put nakon 2008. godine s 20,2 posto HDZ je prešao SDP na vrhu ljestvice političkih preferencija, a SDP-u nastavlja padati rejting koji sada iznosi 19,7 posto (prema 20,7 posto prije mjesec dana, odnosno 24,8 posto prije godinu dana).

ORaH Mirele Holy i dalje bilježi strelovit uspon - podržava je 9,9 posto građana, u odnosu na 7,8 posto u ožujku. Tako je OraH postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra. Laburisti su sada četvrta stranka s izborom od 7,4 posto, a HNS je na 3,4 posto.

SDP skupo plaća korupcijske afere

Birači su sve više razočarani SDP-om i vladajućom koalicijom, aferama koje se vežu uz viđenije članove SDP-a, vidljivim pukotinama među članovima Vlade te komunikacijom premijera s političkim protivnicima i javnošću, dok je s druge strane vidljiva promjena političke retorike i udaljavanje od ideologijskih tema i prošlosti HDZ-a te okretanje prema gospodarskim sadržajima.

Da se danas održavaju izbori, koalicija na čelu s HDZ-om osvojila bi 26 posto glasova, a SDP, HNS, IDS i HSU zaostaju 0,7 posto. Treći je ORaH, a prag prelaze još Laburisti, Savez za Hrvatsku i Nacionalni forum.

Holy sve popularnija, Karamarko i Milanović najomraženiji

Iako je predsjednik Josipović i dalje najpozitivniji hrvatski političar s potporom od 33,4 posto birača, popularnost Mirele Holy raste te je podržava 9,8 posto birača. Slavko Linić drži treće mjesto s 5,9 posto glasova.

Na vrhu ljestvice najnepopularnijih političara i u travnju se našao šef HDZ-a Tomislav Karamarko s 30,6 posto, dok mu se Milanović opasno približava. Kao negativca na njega gleda 28,5 posto birača.

Vladi mršava dvojka

Čak 60,8 posto birača ne podržava SDP-ovu vladu. U odnosu na isto razdoblje lani, to je porast od 10 posto. Vlada uživa potporu svega 24,6 posto hrvatskih građana, a za svoj je rad dobila mršavu dvojku (2,02).

Od tema koje su u posljednjih mjesec dana bile najvažnije građanima ističe se gospodarska kriza, uhićenje Marine Lovrić Merzel, događaji u Ukrajini te povećanje trošarina na gorivo i telekomunikacijske usluge.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka