Menu

Davor Stier: Glasovanje iseljenika moglo bi se riješiti dopisnim glasovanjem

Davor Stier: Glasovanje iseljenika moglo bi se riješiti dopisnim glasovanjem

Davor Ivo Stier, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, smatra kako bi se glasovanje iseljenika i povećanje njihove izlaznosti moglo riješiti dopisnim glasovanjem.

“Ono bi omogućilo svakom hrvatskom državljaninu koji živi izvan granica Republike Hrvatske da može koristi svoje pravo i da ne bude ni na koji način diskriminiran”, rekao je Stier za narod.hr.

“Trenutno rješenje po kojemu se mora napraviti više kilometara kako bi se došlo do diplomatsko-konzularne mreže (DKP) za glasovanje, uz prethodnu predregistraciju, stavlja hrvatske državljane izvan RH, bez obzira jesu li to iseljenici ili Hrvati u BiH, u podređeni položaj, gdje mnogi od njih imaju otežan pristup glasovanju”, istaknuo je Stier.

Smatra da bi proces demokratizcije trebao ići k tome da se ne ograničava nego potiče participacija.

U Argentini je drugi sustav u kojemu je obavezno glasovanje, a izvan zemlje se glasuje po veleposlanstvima, kazao je Stier koji je odrastao u iseljeništvu u Argentini te dodao kao postoje druge zemlje koje koriste dopisno glasovanje.

“To je pitanje stupnja razvoja demokratskoga sustava”, istaknuo je Stier.

Stier smatra da je tehnologiju moguće iskoristiti kako bi ona išla u korist jačanja demokratizacije, no kazao je kako bi u slučaju elektroničkog glasovanja trebalo čuti i glas struke.

“Sve što bi vodilo prema jačanju participacije, treba načelno podržati”, zaključio je Stier za narod.hr.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka