Menu

Europski parlament: Izabrano novo Izaslanstvo za BiH i Kosovo

Europski parlament: Izabrano novo Izaslanstvo za BiH i Kosovo

Europski parlament izglasao je danas u Strasbourgu parlamentarna izaslanstva za odnose s trećim zemljama, a hrvatski parlamentarci najzastupljeniji su u zajedničkim parlamentarnim odborima sa susjednim zemljama.

U izaslanstvo Europskog parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom odboru s Makedonijom izabrani su Ivana Maletić (HDZ), Marijana Petir (HSS) i Biljana Borzan (SDP).

U izaslanstvo u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Albanije izabran je Ivan Jakovčić (IDS), u Odbor za Crnu Goru Jozo Radoš (HNS) i Biljana Borzan (SDP).

Najviše hrvatskih članova ima u Izaslanstvu EP-a za odnose Bosnom i Hercegovinom i Kosovom – Davor Stier (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Tonino Picula (SDP), Ruža Tomašić (HSP AS) i Jozo Radoš (HNS).

S druge strane, u izaslanstvu u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije nema nijednog hrvatskog zastupnika.

U odbor za parlamentarnu suradnju EU-a i Ukrajine izabran je Andrej Plenković, u izaslanstvu za odnose s Kanadom je Davor Škrlec (ORaH).

U izaslanstvo za parlamentarnu suradnju sa zemljama Istočnog partnerstva (Euronest) izabrani su Andrej Plenković i Tonino Picula.-

Izaslanstva za odnose s trećim zemljama održavaju diplomatske odnose s parlamentima tih tih zemalja, a kad je riječ o zemljama kandidatima, riječ je o tijelima koja nadgledaju i usmjeravaju procese pristupanja Europskoj Uniji

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka