Menu

BiH može opstati samo kao zajednica tri konstitutivna i jednakopravna naroda

BiH može opstati samo kao zajednica tri konstitutivna i jednakopravna naroda

Sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel bit će prigoda da čelnici zemalja regije jugoistoka Europe potvrde opredijeljenost za mir i suradnju. Sastanak u Cavtatu premijera BiH, Hrvatske, Crne Gore i Albanije potvrdio je da postoji spremnost za konkretne projekte, prije svega izgradnju Jadransko-jonske autoceste.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ohrabren ide u Berlin.

Večernji list: Jeste li zadovoljni rezultatima sastanka u Cavtatu?

Iznimno sam zadovoljan sastankom i zajedničkim projektima o kojima smo razgovarali. Prije svega smo dali suglasnost na izgradnju Jadransko-jonske autoceste i niz projekata koje ćemo s ostalim kolegama još usuglasiti do sastanka u Berlinu.

Večernji list: Koji su to još projekti o kojima govorite?

Dopustite da stvari prvo usuglasimo s premijerima iz regije pa onda možemo o njima govoriti!

Večernji list: U Hrvatskoj je kao bomba odjeknula informacija da je, navodno, premijer Milanović na sastanku rekao kako Hrvatska odustaje od gradnje autoceste...

Apsolutno netočno.

Večernji list: Ali, hrvatski mediji su objavili informaciju da je to slučaj, nema autoceste prema Dubrovniku teritorijem Hrvatske. To je, navodno, i vama premijer Milanović rekao?

On apsolutno nije rekao da odustaje. Bilo je špekulacija hoće li se odustati od Pelješkog mosta. Za mene je to najvažnije i ovo je trenutak da se napravi Jadransko-jonska autocesta. Ta će cesta povezati i jug Hrvatske, što je neuralgična točka kroz Hrvatsku. I ja ne razumijem što je veći interes Hrvatske od toga da poveže Dubrovnik s ostatkom države. A što se tiče BiH, za nas je od iznimne važnosti da ta autocesta ide kroz našu državu čime postajemo dio europske prometne infrastrukture.

Večernji list: Sutra ste u Berlinu s kancelarkom Merkel. Kakva su vam očekivanja?
Posve realna, budući da sam detaljno informiran o agendi sastanka i čemu se teži. Namjera sazivanja sastanka je upućivanje jedne snažne poruke kao refleksije na svjetska zbivanja i krize te upućivanje snažne poruke da su Njemačka i partneri snažno orijentirani pomoći ovoj regiji Zapadnog Balkana. Sasvim sigurno su očekivanja da iskažemo opredjeljenje za mir i sigurnost kao preduvjet za gospodarski i drugi napredak.
Večernji list: Govorite za BiH, cijelu regiju...
Ja govorim za BiH, ali smo i sastavni dio regije.
Večernji list: BiH se doživljava najozbiljnijim problemom, najnestabilnijim područjem. Kako stvari promijeniti da to ne bude tako?
Prije svega mora se pronaći unutarnja snaga i kompromis svih sudionika na političkoj sceni. To je vrlo važna tema kako bi se došlo do rješenja za dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Ovo je jedan poticaj k tome.
Večernji list: Također ste i hrvatski dužnosnik iz BiH. Kako popraviti položaj Hrvata i izjednačiti ga s druga dva naroda?
Prije svega jako je bitno da druga dva naroda shvate i priznaju, da omoguće konstitutivnost i jednakopravnost.
Večernji list: Je li moguće bez rješenja ovoga problema napraviti iskorak u ekonomiji?
Naravno da nije jer se sada stalno vrtimo u istome krugu.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka