Menu

Angela Merkel očekuje više zalaganja i manje konfrontacija

Angela Merkel očekuje više zalaganja i manje konfrontacija

Berlin je danas domaćin konferencije o Zapadnom Balkanu. Od sastanka na vrhu na inicijativu kancelarke Angele Merkel očekuje se potvrda europske perspektive svih zemalja regije i potpora snažnijoj regionalnoj suradnji.

Šefovi vlada svih šest zemalja zapadnog Balkana (Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije) dolaze u Berlin očekujući novi signal kad je riječ o nastavku pristupnog procesa.

Njemačka kancelarka u niz je navrata, posljednji put protekloga vikenda, ponovila kako Unija od ovog dijela Europe očekuje manje konfrontacija, a više zalaganja i međusobne suradnje.

U Berlin stižu i premijeri i ministri BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske, šef Komisije Barroso i povjerenik za proširenje Fuele. Upravo bi Barroso, prema službenoj najavi, trebao otvoriti raspravu o regionalnoj suradnji i europskoj dimenziji u sklopu čega bi trebali biti predstavljeni značajni prekogranični projekti, od značaja za širi prostor europskog jugoistoka, piše Media Servis.

Uz Merkel i Barrosa predviđena je izjava premijera Albanije Edija Rame, koji trenutno predsjedava procesom suradnje u jugoistočnoj Europi. Prilika za razgovor bit će i na radnoj večeri kojom konferencija završava.

Inače, izaslanstvo BiH predvodi predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Pored predsjedatelja Bevande izaslanstvo Bosne i Hercegovine čine ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

"Sasvim je normalno da će se o krupnim političkim temama vezanim za BiH razgovarati, ali nakon izbora. No, vrijeme ne stoji, a i svi događaji u svijetu upućuju na punu opravdanost ovoga što je gospođa Merkel postavila kao inicijativu, a to je da u fokusu berlinskog skupa budu teme euroatlantskih integracija zapadnog Balkana, ali i zajednički projekti regije. Skup u Berlinu je poziv na regionalnu stabilnost i suradnju, u svakom smislu, sigurnosnom, političkom i gospodarskom, i to je prilika da regija, uz spomenute garancije sigurnosti i suradnje, promovira projekte koji vode ka njenom dinamičnom ekonomskom oporavku, kazao je nedavno Bevanda o mogućim temama konferencije.

Istaknuo je kako je puno ljudi neodgovornim izjavama doprinijelo tome da se skup u Berlinu promatra iz pogrešnog kuta.

"Dayton II, ili nešto slično tome, apsolutno nije bio ni u namjeri sazivanja konferencije, i zato nisam htio ni komentirati slične rasprave, niti se u njih uključivati", objasnio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Istaknuo je kako neće biti zavrtanja ruku ili političkih pritisaka.

Glasnogovornik Njemačkog veleposlanstva u Sarajevu Jens Wagner izjavio je tim povodom da je njihov najvažniji cilj članstvo BiH u Europskoj uniji.

On je dodao da Bosna i Hercegovina mora riješiti još puno problema na putu ka EU, posebno teške ekonomske okvirne uvjete i veliku nezaposlenost, kao i da slični problemi postoje i u susjednim zemljama, te da je osnovna ideja berlinske konferencije da zemlje zapadnog Balkana te probleme mogu zajednički bolje riješiti.

Wagner je kao primjer naveo da se u oblasti prometa ili energetskog sektora za BiH isplati bliska suradnja sa susjednim državama, Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

"Blisku regionalnu suradnju na putu ka EU-integraciji želimo podržati u Berlinu. Nadam se da će šefovi vlada i ministri iz regije sutra u Berlinu odlučiti o konkretnim projektima kako bi time omogućili napredak za svoje zemlje", rekao je Wagner, priopćeno je iz Veleposlanstva Njemačke u BiH.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka