Menu

Podjele u EU, već najavljen veto na sankcije Rusiji

Podjele u EU, već najavljen veto na sankcije Rusiji

Lideri Europske Unije odlučili su Rusiji najkasnije za sedam dana uvesti nove sankcije ukoliko ne poduzme korake radi smirivanja ukrajinske krize, no slovački premijer Robert Fićo kritizirao je europske sankcije Rusiji nazvavši ih besmislenim i kontraproduktivnim. On je zaprijetio da će uložiti veto na dodatne mjere, što je pokazalo unutarnje podjele u EU-u glede stajališta prema Moskvi.

“Smatram da su sankcije besmislene i kontraproduktivne”, rekao je Fićo i istaknuo kako nema smisla nametati nove sankcije dok se ne vidi koji je učinak već nametnutih sankcija.

Čelnici Europske unije zadužili su Europsku komisiju da pripremi prijedloge za nove sankcije Rusiji zbog njezinih akcija u Ukrajini u roku od tjedan dana, ali nisu rekli kada bi one mogle biti provedene. Međutim, Fico, čija se zemlja već prije otvoreno protivila sankcijama Rusiji, o kojoj ovisi zbog opskrbe prirodnim plinom, rekao je da će se boriti protiv sankcija koje bi naštetile gospodarskom rastu Slovačke.

Podsjetimo, najavljeno je kako je Europsko vijeće spremno poduzeti nove, značajnije mjere protiv Rusije.

“Lideri EU naložili su Europskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana u ovisnosti od situacije na terenu”, izjavio je predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy novinarima nakon sastanka.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso je rekao da postoji kontrast između priče da je Rusija spremna na dijalog i situacije na terenu, koja se stalno pogoršava.

“”Ako Rusija ne promijeni ponašanje, doći će do trajnog pogoršanja odnosa sa EU, a to nikome nije u interesu””, rekao je Barroso.

On kaže da u Moskvi trebaju misliti na strateške posljedice vojnog angažmana u Ukrajini, ali da još nije kasno za političko rješenje. On je naglasio da nema vojnog rješenja. Washington je pozdravio spremnost EU za uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

Na najavu uvođenja sankcije reagirao je i predsjednik Rusije Vladimir Putin koji je savjetovao svojim partnerima da ponovo promisle o onom za šta se zalažu.

“Šta onda predstavljaju te takozvane europske vrijednosti? Podršku vojnom udaru, represiji nad suparnicima oružanim snagama – to su, dakle, te “europske vrijednosti?” Mislim da bi naše kolege trebalo podsjetiti na njihove vlastite ideale”, kazao je ruski predsjednik.

Dnevnik.ba

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka