Menu

Federica Mogherini: Ne znam što će se dogoditi u BiH

Federica Mogherini: Ne znam što će se dogoditi u BiH

Novoimenovana visoka predstavnica (povjerenica) EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je u utorak u Bruxellesu ukazala na važnost listopadskih izbora u BiH za nastavak reformi i promjene ustava te zemlje što bi omogućilo da BiH podnese "uvjerljiv zahtjev za kandidaturu za članstvo" u EU.

Dodala je kako ne zna što će se dogoditi u BiH, a vjeruje kako bi to i narod u BiH želio znati. Mogherini je na dužnosti povjerenika za proširenje EU naslijedila češkog diplomatu Stefana Fulea, koji je neuspješno pokušavao s liderima sedam najvažnijih bh. stranaka dogovoriti provedbu presude Sejdić-Finci.

Podsjetimo, Zastupnik Tonino Picula postavio je jutros na sastanku u Bruxellesu pitanje o stanju u BIH Federici Mogherini.

Picula je, navode iz njegova ureda, izrazio žaljenje što je stanje u BIH ostalo nepromijenjeno budući je zemlja kontinuirano blokirana zbog dugotrajnih unutarnjih zastoja.

- BiH, srećom, nije problem veličine Ukrajina/Rusija ali je i dalje važan test za primjenu zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike - naglasio je u svojem pitanju. Picula je pitao Mogherini kakvu perspektivu za BIH ona vidi nakon nadolazećih izbora u listopadu, s obzirom na mnoge neuspjehe koji su se dogodili, "pri čemu mislim na neimplementaciju Sejdić-Finci presude, modifikaciju izbornog zakonodavstva i ostale probleme”.

Mogherini je izrazila nadu da će poslijeizborni proces dovesti do neophodnih reformi koje će prije svega služiti građanima. Naglasila je kako je u dosadašnjoj funkciji talijanske ministrice vanjskih poslova redovito komunicirala s vlastima u Sarajevu, te će predano nastaviti raditi na rješenju ovog pitanja i u budućnosti, kao visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

Osim BiH, talijanska predstavnica ukazala je na izgradnju plinovoda Južni tok i politički problem zbog krize u Ukrajini, ocijenivši kako bi taj plinovod doprinio energetskoj sigurnosti EU ali da se pri njegovoj izgradnji moraju poštovati i tehnički i politički uvjeti. Također, izjavila je i da je politika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini rezultirala ekonomskim sankcijama koje štete njegovom vlastitom narodu.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka