Menu

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji!

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji!

Škotska staje u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je BBC nakon što su prebrojani glasovi u 29 od 32 okruga. Do 7 sati protivnici odvajanja dobili su 1,737,000 glasova, dok je "za" bilo 1,398,000. Za pobjednu na referendumu potrebno je 1,852,828 glasova.

Najveći škotski grad Glasgow podržao je odcjepljenje od Velike Britanije. Za je glasovalo 53,5 posto birača, dok je za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo 46,5 posto glasova. Ipak, to nije bilo dovoljno za promjenu stanja u cijeloj Škotskoj, s obzirom da unionisti i dalje vode sa solidnih 54,3 posto glasova.

U regiji Clackmannanshire, koja predstavlja oko jedan posto ukupnog biračkog tijela, 46 posto građana glasovalo je za neovisnost, a 54 posto ih je bilo protiv, prenose Reuters i dpa.

Izlaznost je bila 88.6 posto, a prvi podaci ukazuju na visok odaziv birača i u ostalim dijelovima zemlje.

Oko 86.1 posto građana glasovalo je u Južnom Ayrshireu, 86.8 posto u Midlothianu, a 90.1 posto u Stirlingu.

Britanski premijer David Cameron oglasio se putem Twittera kako bi čestitao voditelju kampanje protiv škotskog otcjepljenja Alistairu Darlingu. 'Razgovarao sam s Alistairom darlingom i čestitao mu na dobro odrađenoj kampanji', rekao je britanski premijer, koji je proteklih tjedana i sam intenzivno sudjelovao u kampanji.

Na Twitteru se oglasio i Alex Salmond, koji je u međuvremenu stigao u Edinburgh. 'Čestitam Glasgowu i za škotskom narodu na tako velikoj podršci', napisao je Salmond, aludirajući na premoćnu pobjedu nacionalista u najvećem škotskom gradu.

Veće ovlasti

London je obećao prijenos većih ovlasti na škotski parlament Holyrood, a ovo će u tom slučaju biti sljedeći koraci:

Dan poslije referenduma - Glavne stranke u Westminsteru, konzervativci, laburisti i liberalni demokrati, najavili su da će već 19. rujna početi planirati prijenos ovlasti na Škotsku u području financija, poreza i socijalne politike.

Konac listopada - London će objaviti tzv. "command paper", službeni dokument s prvim nacrtom prijedloga o kojima će onda u Škotskoj biti povedena javna rasprava.

Konac studenoga - London će objaviti konačne prijedloge.

25. siječnja 2015. - Nacrt zakona o prijenosu ovlasti bit će objavljen na Burnsovu noć, dan kada Škotska obilježava rođendan svog nacionalnog pjesnika Roberta Burnsa.

7. svibnja 2015. - Izbori za britanski parlament. Drugo čitanje novog Zakona o Škotskoj trebalo bi biti na dnevnom redu odmah poslije formiranja nove vlade.

5. svibnja 2016. - Izbori za škotski parlament.

2017. - Bude li ponovo izabran, britanski premijer David Cameron najavio je referendum o ostanku Velike Britanije u EU-u. Ako Britanci izglasaju izlaz iz Unije, to bi iznova moglo potaknuti nacionalističku kampanju u Škotskoj, koja je više europski orijentirana od ostatka države.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka