Menu

Topi kilograme i hrani mozak: Jesu li stvorili super-napitak?

Topi kilograme i hrani mozak: Jesu li stvorili super-napitak?

Nakon 10 godina istraživanja, znanstvenici iz Silicijske doline nedavno su na tržište lansirali energetsko piće koje navodno pomaže u mršljavljenu i stimulira mozak. Ovaj dodatak prehrani prvenstveno je bio namijenjen američkim vojnicima kako bi postali "supervojnici" na vojnim zadacima. 

HVMN, naziv pića i start-up tvrtke koja ga je lansirala na komercijalno tržište, spalit će nepoželjno salo i masti, a istovremeno će tijelo opskrbljivati energijom za daljnje funkcioniranje, tvrde proizvođači. Navodno podiže energiju i pospješuje rad mozga, no ne na način na koji to radi kava. 

Baza HVMN-a su ketonska tijela - tri spoja topljiva u vodi (aceton, acetoctena kiselina i beta-hidroksimaslačna kiselina), a tijelo ih stvara kao nusprodukt korištenja masnih kiselina. Ketonska tijela se koriste kao izvor energije u srcu i mozgu i najbitniji su izvor energije za mozak tijekom dijeta ili gladovanja. 

Upravo zato, kažu proizvođači, pogodan je za sve koji iz svoje dijete izbacuju ugljikohidrate ili izrazito puno vremena i energije troše u sportskim aktivnostima. Tako je studija objavljena 2016. godine proučavala utjecaj upravo HVMN-a na profesionalne bicikliste. Uspoređivali su njihovu izvedbu s druge dvije grupe, od kojih je jedna pila napitak bogat ugljikohidratima, a druga bogat mastima, piše Daily Mail

Najbolji biciklisti bili su iz skupine koja je pila HVMN napitak, bogat ketonskim tijelima, i završili su na startu čak 400 metara ispred najboljih u ostale dvije grupe. 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka