Menu

Prvi Teslin Model 3 sišao s proizvodne trake

Prvi Teslin Model 3 sišao s proizvodne trake

Kao što je Elon Musk prije nekoliko dana i najavio, ove subote (odnosno već nedjelje po hrvatskom vremenu) prvi finalni Model 3 sišao je s proizvodne linije Tesline tvornice. Na licu mjesta je, naravno, bio i sam Musk koji je ovaj događaj popratio na svom Twitteru, objavivši prve fotografije ovog automobila – koji će i ostati u njegovom vlasništvu. Naime, prvi kupac koji je uplatio polog za Model 3 odustao je od prava na njega, te ih poklonio Musku za 46. rođendan.

U Teslinim pogonima sada će prvo biti proizvedeno 30-ak automobila. Oni će 28. srpnja biti svečano uručeni prvim kupcima, a nakon toga proizvodnja će rasti eksponencijalno – kako bi do kraja godine bilo moguće proizvoditi oko 20.000 komada mjesečno. Sljedeće godine cilj je proizvesti pola milijuna Modela 3. Ukupno je za Model 3 do sada predbilježeno oko 400 tisuća kupaca, što znači da će novi kupci na red za isporuku doći tek za možda godinu dana ili više – a javnost je i dalje skeptična oko tolikog ubrzanja proizvodnje.

Stručnjaci za automobilsko tržište slažu se u tome da je Teslin Model 3 vrlo vjerojatno najznačajniji električni automobil u povijesti. Osim što je odradio najveću crowdfunding kampanju ikada, te privukao stotine tisuća kupaca koji su uplatili predujam "na neviđeno", Model 3 prvi je električni automobil srednje klase, s cijenom koja je usporediva s cijenama klasičnih automobila.

S druge strane, analitičari kažu i da Tesla mora značajno racionalizirati troškove proizvodnje, jer im niska cijena Modela 3 neće biti dovoljna da ostvare profit. Upravo zbog zabrinutosti investitora oko profitabilnosti i budućnosti ovog automobila cijena Tesline dionice na burzi je u proteklih dva tjedna pala za oko 20%.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka